// Je leest nu...

Nieuws

Lekker, 14 dagen oude huiswijn

Laten we de Vacu Vin en Private Preserve vanaf nu vergeten. Die hebben zich zo goed als overbodig getoond tijdens deze test. En ik waag te betwijfelen of ze in andere situaties wél hun meerwaarde bewijzen.

Goed. Waar het nu om gaat: hoe lang blijft deze wijn nog drinkbaar? Na 14 dagen presteert ie namelijk nog steeds. De wijn is zelfs nog best lekker. Ter vergelijk heb ik er een nieuwe fles naast gezet. Het verval ten opzichte van de vers geopende fles is uiterst miniem. Moet ik er wel bij zeggen dat het niet exact dezelfde wijn is. De Plus had achter in het schap alleen nog jaargang 2008. De testwijn is een jaar jonger. Daarnaast bestaat de jaargang 2008 niet volledig uit Sangiovese, maar ook voor 15% uit Montepulciano. Dat geeft andere geuren, andere smaken. Wat ronder, korte afdronk. Eigenlijk een stuk minder lekker.

Maar, het ging mij hier om de presentatie: is de oude wijn beduidend zwakker in geur en smaak dan de nieuwe? Blind getest en wat blijkt: nee dus. In aroma- en smaaksterkte presenteren beide wijnen ongeveer gelijk. De 2009-fles misschien een fractie minder.

Inmiddels komt de bodem van de testflessen in zicht. Ik gooi de inhoud van de drie flessen bij elkaar. Over twee weken opnieuw een monster. De wijn is dan een maand oud. Ondertussen blijft mijn vraag staan: is dit normaal? Hoort deze wijn inmiddels niet zuur, schraal en jeg! te zijn? Wie het weet mag het zeggen!

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter