// Je leest nu...

Nieuws

Grootse Wijnen: welcome to the jungle


Daar staan we dan. Aan een dijk in Noord-Holland, bij een tamelijk onooglijk, groot, wit kassencomplex.

Neus fris in de wind. Niet veel later knikken onze reukorganen gewillig van de ene wijnbeleving naar de andere.

We staan voor Showkas de Arendshoeve, waar de derde editie van Grootse Wijnen, Kleine Importeurs wordt gehouden. Wijntijdschrift Perswijn organiseert, ruim 50 kleine wijnimporteurs zijn aangehaakt. Zij vertegenwoordigen nagenoeg de hele wijnwereld – van Europa tot Zuid-Afrika, Amerika en Canada tot Azië.

Welcome to the jungle, luidt impliciet de uitnodiging. Niet alleen vanwege de grote diversiteit en veelheid aan wijnen, maar ook omdat de proefmiddag zich afspeelt in oerwoudsetting; het type botanische binnentuin waar ze bij de Intratuin van gaan kwijlen. Prettig decor. Het geeft een soort buitengevoel, maar dan met drooggarantie.

Ook de faciliteiten zijn goed geregeld. Op de talloze statafels en zitgelegenheden staan grote spuugbakken, waterkannen en mandjes stokbrood. Tussen het wijn- en delicatesse-aanbod ontbreekt het eigenlijk alleen aan een fatsoenlijk voedselpunt. Van mijn part een broodjesbar of snackkar. Wat substantiële input voor de maag kun je wel gebruiken tijdens deze proeftocht.

Wat betreft die drooggarantie, die sneuvelt natuurlijk gelijk. Er staat ons vanmiddag nogal wat vochtigheid te wachten. Met ons bedoel ik overigens niet mezelf in majesteitsmeervoud, maar ons wijnbloggers: @WijngekTV en ik, @vinoblogdotnl. En van ons zijn er nog meer. We lopen ook @wijn_blog en @wijngekken tegen het lijf.

We treffen hen niet geheel toevallig voor de stand van Vins Simple. Wat een batterij lekkere wijnen krijgen we daar te proeven. In hoog tempo vallen we van het ene smaakwonder in het andere. Vooral de witte wijnen maken indruk. En als je niet mag kopen op een wijnbeurs als deze, dan maar bestellen die Vouvray van Domaine Aubert en Viré Clessé Tradition  van Domaine Michel.

Lekker wit vinden we ook in Oostenrijk. Prima basis-Grüner Veltliner en Welschriesling van wijnhuis Keringer bij de Kelder van de Coningh. Bij Good Grapes schenken ze een heerlijke zomerse Gelber Muskateller van GrasslGrüner Veltliner ‘Alte Reben’ van Ebner-Ebenauer en frappante cuvee ‘Buchertberg’ van wijnhuis Herrenhof.  Vooral de laatste intrigeert, al ligt het pak indrukken met wat flesrijping waarschijnlijk beter op z’n plek.

Bij Vino & Vetro hebben ze ook zo’n, tsja, niet-alledaagse blend. De Braide Alte van wijnhuis Livon uit Friuli (Italië) heeft ongeveer alles wat je van fantastische wijn mag verwachten. Prijskaartje incluis.

Opmerkelijke verschillen proeven we in de Elzas. Bij Wijnen uit de Elzas maken we kennis met een meer eigenzinnige selectie witte wijnen (vooral Pinot Gris ‘Bollenberg’ 2006 van Domaine Valentin Zusslin). Het arsenaal Elzas wijnen van Domaine Joseph Gruss & Fils – de wijnmaker is te gast bij Wijndijck – blinkt uit in balans en vakmanschap.

De wijnkoper uit Heiloo laat ons ook een serie fijne Beaujolais cru-wijnen proeven – vooral Fleurie en Brouilly. Voor mij een prachtige kennismaking met het smaakvolle rood uit dit gebied.

Inmiddels hebben we de overstap gemaakt van wit naar rood. Hoe veschillend pinot noir kan smaken, ontdekken we bij Wijnimport Saladin, Valentines Finest Wijnen en Pure Taste.  De eerste schenkt een pinot uit de Rhône, die ruikt naar aardbeien en warm en verleidelijk is. (En sorry, ik ben vergeten hoe de wijn heet). De tweede is de Fläscher Blauburgunder van Thomas Marugg (Graubunden, Zwitserland) en heeft meer weg van traditionele pinot, inclusief ferme tannines. De laatste Pinot Noir ‘Alvar’ 2010 van Pelee Island Winery uit  Canada is de meest elegante. Ik schreef er al eerder een blog over. Van dat huis proeven we ook een heerlijk zacht-stevige Cabernet Merlot blend.

Natuurlijk, Piëmonte kan vanmiddag niet ontbreken. Bijvoorbeeld de heerlijk traditionele, mouth puckering barolo 2007 van Bric Cenciurio (via Goccia di Vino), of de prachtige barbera en nebbiolo wijnen van Matteo Correggia (via Piemonte Import). De lekkerste Piëmontees komt van Poderi Rosso Giovanni. De Barbera d’Asti ‘Vigna del Carlinet’ 2009 van dit huis is er eentje om in te lijsten. Weelderig, diep, rond en stevig. Verdomd. Daar glijdt weer een bestelformulier m’n broekzak in…

En dan is het tijd om ons los te werken uit deze jungle, nog veel onaangeroerde proeftafels achter ons latend. Het gaat niet meer. M’n tong hangt als een lap rauw vlees na te sissen in de mond. Stuk geproefd. Suf genoten.

Zoektermen:

 • Jungle

Discussion

3 Responses to “Grootse Wijnen: welcome to the jungle”

 1. Leuk artikel Rienk, en fijn dat mijn wijnen je bevielen. Helaas zelf door de drukte niet veel bij mijn collega’s kunnen proeven. Dan maar de bodempjes die mij resten van de 2e dag groeten Tim.

  Posted by Tim Bos | 16. apr, 2012, 23:09
 2. Hallo Rienk, leuk stuk en ik kan mij goed voorstellen dat je niet alles hebt kunnen proeven; er was zoveel moois! Volgend jaar bij ons?
  Groeten en fijne avond, Mirka

  Posted by Mirka Ridde | 18. apr, 2012, 23:12
 3. Dank Mirka voor je leuke reactie! Volgende keer kom ik langs. Als je voor die tijd 1 van jullie wijnen besproken wilt hebben op vinoblog.nl, stuur gerust wat op. :)

  Posted by Rienk | 19. apr, 2012, 10:44

Post a comment

Vinoblog Twitter