// Je leest nu...

Nieuws

Hoe houdbaar is wijn eigenlijk?

Wijn houdbaarheid testMijn meisje en ik drinken ‘s avonds graag een glas wijn. Maar zelden gaat de fles in één moeite leeg. Het  resterende kwart is voor de volgende dag. Of de dag erna. Maar is de wijn dan nog wel lekker?

Dat hangt er van af. Een wijn die te jong was op het moment dat je ’em opende, kan de volgende dagen lekkerder smaken. De dag erna nóg lekkerder. Maar bij het gros van de wijnen neemt de kwaliteit na opening geleidelijk of snel af.  Wat kun je doen om die kwaliteit nog even te behouden?

Er zijn verschillende ‘methodes':

  1. Simpel: sluit de fles na gebruik af met een passende afsluitdop. Hoop er het beste van.
  2. Iets minder simpel: sluit de fles af met een Vacu Vin. Vacu Vin? Een pompje met speciale afsluitstop waarmee je de lucht uit de fles zuigt. Daarmee verdwijnt uiteraard ook de zuurstof uit de fles en dat is in potentie gunstig voor de houdbaarheid. Vacu Vin is overigens niet geschikt voor bubbels, het pompje rukt namelijk alle koolzuur uit de fles.
  3. Meer wetenschappelijk: een speciaal gas dat aanraking van zuurstof met de wijn tegengaat. Ook hier heeft dat een positief effect op de houdbaarheid. Mogelijk. Private Preserve heet het spul, uit de US of A.  

De vraag is natuurlijk: wat is de beste methode? Enter een huis-tuin-en-keuken-testje. Veel vaker gedaan natuurlijk, maar er gaat niets boven zelf een beetje rotzooien.

Aanpak?

In de aanbieding heb ik drie flessen Sangiovese huiswijn van de Plus gekocht. Fles 1 wordt voor iedere overnachting dichtgedraaid met de meegeleverde schroefdoep. Fles 2 wordt vacuüm getrokken met de Vacu Vin en fles 3 krijgt  de gasbehandeling. Alle flessen verblijven tijdens de test op het keukenaanrecht bij een temperatuur van circa 14 à 15 graden. De test duurt zolang de wijn te drinken is (of de flessen leeg zijn). Testresultaten lees je de komende dagen op dit blog.

Eenvoudige doordrinker

Voordat de wijn zijn eerste nacht in gaat, eerst even proeven natuurlijk. Hoe smaakt deze Sangiovese uit de Italiaanse Marken bij opening? Behoorlijk goed volgens de bekende wijngidsjes, die het prezen met ster- en omfietsscores. En inderdaad, geen onaardige wijn. Als je tenminste van eenvoudig doordrinken houdt. Uit de literfles klokt soepele, lichte en fruitige rode wijn, die vooral uitblinkt dankzij een lang aanhoudende nasmaak.

Benieuwd hoe de wijn morgen presteert!

Zoektermen:

  • houdbaarheid wijn

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] de huiswijn van gisteren al het verzuren? Is ie inmiddels plat, mat en […]

Post a comment

Vinoblog Twitter