// Je leest nu...

Nieuws

Aristocratische verwennerij bij Marchesi Alfieri

Marchesi Alfieri wél in de zon
Het regent in Piëmonte.

Na een lange periode van hitte deze zomer vallen er nu dikke druppels. Voor het eerst sinds half mei. Eindelijk, kermt de kurkdroge aarde. Néé, roepen wij. Spetters op je t-shirt en korte broek, zo hoort vakantie in Italië niet te beginnen.

We zijn in San Martino Alfieri. Te gast bij Marchesi Alfieri, op aanwijzen van Jeroen van Hunnik van Nobel Wijnen. Het prachtige landgoed met aanpalende wijnmakerij ligt bovenop een van de talloze heuvels in de Monferrato, niet ver van de stad Asti. We slapen een nachtje in de bed & breakfast en nemen een kijkje bij dit welgestelde wijnbedrijf.

Bloederige strijd

Het riante castello heeft zijn huidige, statige vorm sinds eind 17e eeuw. Daarvoor stond op deze plek een burcht in bezit van de invloedrijke bankiersfamilie Solaro. De familie behoorde tot de pausgezinde Welfen. Een groepering die in een voortdurende en bloederige strijd verwikkeld was met de familie De Castello – Ghibellijnen, aanhangers van de Duitse keizer – die een paar heuvels verderop resideerden. De burcht bezweek uiteindelijk onder het geweld van de vijand.

Beroemde bewoners

Nadat de rook was opgetrokken, namen de Alfieri’s bezit van de puinresten. Ze bouwden het  kasteel van de grond op om er vervolgens generaties lang hun onderkomen te vinden. Onder voormalige bewoners behoren beroemde Italianen als kunstenaar Benedetto Alfieri, de dichter en toneelschrijver Vittorio Amedeo Alfieri en de president van de Italiaanse senaat, Cesare Alfieri.

Tegenwoordig is het paleis in handen van drie zussen. Zij zijn nichten van de laatste telg uit het Alfieri-geslacht – een ongehuwde gravin die zonder nageslacht een einde maakte aan de bloedlijn.

En dan hebben de Alfieri’s ook nog historische banden met het Belgische koningshuis. Zo wil koningin Paolo hier in de zomermaanden nog wel eens logeren.

Barokke optrekje

Het paleis zelf is niet geopend voor publiek (het wordt overigens ook niet permanent bewoond door de eigenaressen). Toch krijg je in de boogvormige oranjerie tegenover het kasteel een prachtige indruk van het vroegere aristocratische leven hier. Het barokke interieur is kenmerkend voor ‘optrekjes’ in het Italiaanse achterland. Luxueuze soberheid. Geen blinkend goud hier, maar een weelde aan wit gepleisterde decoracties, geraffineerde ornamenten en voorname bustes. Om nog maar te zwijgen over de ruim opgezette landschapstuin – destijds de eerste in Piëmonte naar Engels model.

Pas als je de oranjerie via de achterdeur verlaat, word je eraan herinnerd dat hier ook wijn wordt gemaakt. Je staat dan op de binnenplaats, de plek waar vroeger het voetvolk te werk stond.

Op deze klamme ochtend worden er barbera druiven aangevoerd, op een lopende band gesorteerd en via de ontsteler de vergistingstanks in gepompt. Na een machinale spoelbeurt zijn de lege kratten klaar voor een volgende vracht uit de wijngaard.

Barbera boven

De Alfieri’s maken al wijn sinds hun intrek in de 17e eeuw. Aanvankelijk voor gebruik binnen de kasteelmuren. Pas nadat de drie zusters het land- en wijngoed overnamen, vond er modernisering en professionalisering plaats. Tegenwoordig bezit Marchesi Alfieri circa 25 hectare wijngaard en produceert het 100.000 flessen per jaar. Flessen die over de hele wereld worden leeg gedronken.

Barbera is het handelsmerk van Marchesi Alfieri – de cru ‘Alfiera’, van zeventig jaar oude wijnstokken, voorop. Daarnaast maakt het domein wijnen van nebbiolo, grignolino en pinot nero (pinot noir).

Cadeau van Cavour

De laatste druif is een zeldzaamheid in Piëmonte, maar wel een met een geschiedenis. De Alfieri’s kregen de pinot noir-planten cadeau van de graaf van Cavour. Hij was het brein achter de eenwording van Italië halverwege de 19e eeuw (de Risorgimento), maar ook ijverde hij voor verbetering van de regionale wijnbouw.  Hij was groot liefhebber van pinot noir en wilde in Piëmonte wijnen maken als de rode Bourgognes.

Kwam niets van terecht.

Met de Franse oenoloog Oudart bedacht hij ondertussen wel eventjes het recept voor de beroemde Barolo wijn. Nebbiolo bleek het namelijk veel beter te doen in Piëmonte dan pinot noir. Ondertussen blijft Alfieri tot op de dag van vandaag trouw aan de pinot. Een gegeven paard kijk je immers niet in de bek.

Maar – excuse my French – een bek moet wel gevuld worden.

Enfin, op naar de proefkamer. Opnieuw stappen we een deftige ruimte binnen, vol donker eikenhouten kasten en een riante tafel in het midden. Buiten giet het. Herfst in Piëmonte, zo lijkt het. De gastdame schenkt er niet minder vrolijk om in. Ze weet antwoord op al onze wijnvragen. Opeens is het best gezellig, die regen.

Proeftafel AlfieriWe proeven de Barbera d’Asti ‘La Tota’ 2010, vernoemd naar de laatste gravin (La Tota = Piëmontees dialect voor alleenstaande vrouw). De wijn heeft houtrijping gehad in verschillende soorten barrique. Jonge wijn nog, fruitig. Alcohol prikkelt een beetje. Twee jaar laten liggen, schat ik.

Mooi is het contrast met de topwijn Barbera d’Asti ‘Alfiera’ 2009. Een wijn die veel dieper van kleur is en ruikt naar donker, edel fruit, vanille en pure chocolade. Zacht en rond is de smaak, met toch de kenmerkende barbera zuren. Super wijn.

De Nebbiolo Monferrato ‘Costa Quaglia’ 2008 geeft een heel andere sensatie. Fragieler, eleganter, met rode bessen, wat aardbeien en een subtiel spoor vanille. Als vanzelfsprekend krijg je een portie tannines na. Al zijn ze hier mooi beteugeld. Een wijn om je diep in onder te graven, nu en de komende 8 jaar.

Tot slot proeven we de Monferrato RossoSan Germano’ 2008. Een pinot noir. De druiven van deze wijn groeien onderaan de heuvel, noordzijde. Daar waar het relatief koel is. Vindt pinot prettig. Toch levert het een wijn op met meer dan 14% alcohol. Fors. Dat zegt genoeg over de zomerwarmte in de Monferrato. Storend is de alcohol overigens niet. De San Germano houdt het midden tussen pinot noir uit het Italiaanse alpengebied Alto Adige en de Franse Bourgogne. Geografisch kun je dat zelfs letterlijk nemen. Een wijn met bescheiden luchtjes van leer en stal. Zacht en rond in de mond. Tamelijk lange afdronk. Mooi gemaakt, maar echt beklijven doet ie niet.

Ondertussen komt de regen nog steeds met bakken uit de lucht. Maar ach, het deert niet. Wat een vorstelijke verwennerij bij Marchesi Alfieri.

De wijnen van Marchesi Alfieri zijn in Nederland te koop bij Nobel Wijnen.

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter