// Je leest nu...

Nieuws

Wijn houdbaarheidstest: een overlijdensbericht

Huiswijn in gootsteenWit weggetrokken en kotsend hang ik over de rand van de gootsteen. Met het drinken van een slok Plus huiswijn van een maand oud, heb ik mezelf  zojuist vergiftigd.

Wat dacht je?

Echt niet. Die wijn is nog stééds te drinken. Lekker? Nee, dat niet meer.

Ruim 4 weken geleden begon ik dit experimentje om te kijken of het zinvol is een hulpmiddel te gebruiken voor het langer bewaren van een fles geopende wijn. En zo ja, welk hulpmiddel: de Vacu Vin of Private Preserve – een gas dat je in de fles spuit.

Hoewel dit testje wetenschappelijk alles behalve waterdicht is, gaven de uitkomsten toch genoeg aanleiding om beide hulpmiddelen in de ban te doen. Onder een ordinaire schroefdop bleef de huiswijn minstens zo lang houdbaar. Zelfs érg lang.  

Smaak en geur bleven wekenlang intact, met slechts geringe aftakeling. Gaandeweg sloeg mijn verbazing dan ook om in verontrusting. Stoppen ze iets in die wijn om de houdbaarheid kunstmatig te beïnvloeden? Daar ben ik nog steeds niet achter. Maar ik zal niet rusten…Enfin, misschien kom ik er nog eens op terug.

Ik stort de fles leeg in de gootsteen. Dit is een overlijdensbericht.

Discussion

2 Responses to “Wijn houdbaarheidstest: een overlijdensbericht”

  1. Als Beaujolais, Cotes du Rhone/Ventoux ed liefhebber die meteen tig aantal flessen zou kopen van een wijn die mij smaakt:
    Wijn tegenwoordig smaakt niet meer zoals wijn zou moeten en hoort te smaken en jaren geleden ook smaakte.
    Bijvoorbeeld een goede en smakelijke fles
    rode Beaujolais kostte toen zo’n 10 Gulden en een in Californië van de Gamay druif gemaakte fles wijn kostte in een Hilton hotel restaurant
    in de USA 8 of 9 dollar,
    beide wijnen smaakten naar de Gamay druif
    en waren daarom met geur, smaak en afdronk een feest om te drinken.
    Zoiets is tegenwoordig niet meer te vinden!
    Het zijn allemaal overwegend reukloze,
    meestal zurig smakende of
    smakeloze wijntjes zonder enige afdronk.
    Gisteren nog een € 12,90 Beaujolais van 2009,
    een zeer goed Beaujolais jaar vlgs “kenners”,
    geproefd.
    Wat een armoe en teleurstelling,
    zeker gezien de beschrijving:
    “uitzonderlijke klasse en misschien wel de allerlekkerste Beaujolais enz.”.
    De maker monsieur of madame Y. Métras
    zou zich ervoor moeten schamen.
    Deze was uit een door mijzelf samengesteld proefpakket van 8 verschillende flessen rode wijn, geen enkele is het nabestellen waard.
    Dit was meteen mijn laatste wijnavontuur,
    ik zal geen rode wijn meer kopen.
    Het afgelopen jaar heb ik nogal wat flessen overwegend bij slijters gekocht en
    na geproefd te hebben meer wijn door de gootsteen gespoeld dan opgedronken
    en geen enkele fles wijn getroffen
    die het nabestellen waard was.
    Ook de ster-, omfietswijnen en dergelijke is m.i. allemaal onzin.
    heb ik wel eens geprobeerd maar
    ik ben de afgelopen jaren niets lekker drinkbaars tegengekomen.
    Nu zult u zeggen smaken verschillen en gelijk heeft u maar ik weet nog hoe een goed gemaakte wijn kan en hoort te smaken.
    Jammergenoeg is er nu een hele generatie wijdrinkers die dat niet kunnen weten.
    Zo en dan nu een glaasje JD tegen de schrik.

    Posted by kenner | 16. apr, 2011, 12:08
  2. Tsja, het is maar wat je gewend bent…Zo zwart/wit als je het hier stelt, geloof ik niet dat het is. Ik drink heel veel wijn die zowel in aroma, smaak als afdronk overtuigt. Wellicht is niet de wijn, maar je smaakpallet over de jaren veranderd? Meer richting de veel sterker geurende en smakende whiskey die je noemt?

    Posted by admin | 17. apr, 2011, 21:54

Post a comment

Vinoblog Twitter