// Je leest nu...

#biowijn

Wijnbloggersdag: een natuurlijke ontmoeting

IMG_2567Of je nu liefhebber bent of niet: natuurwijn is op z’n minst spraakmakend. Helemaal als je een paar flessen opentrekt in een kringetje fanatieke wijnbloggers.

Dat doet Martijn de Wal (@PommedorCider), zo halfweg de eerste Nederlandse wijnbloggersdag, gehouden op vrijdag 24 mei 2013. Niet iedere wijnblogger heeft zijn weg naar de ROC Hotelschool & Horeca in Amsterdam weten te vinden. Die aarzeling hoort bij een eerste editie.

Aan het programma kan het niet liggen. Voorafgaand aan de masterclass natuurwijn onderwerpt gastheer Remy Tolk (@wijncolumn) het digi-wijnschrijversgilde aan een spannende blindproeverij (die wordt gewonnen door Eline Jaarsma (@ElineJaarsma). Er staat een heerlijke lunch klaar – bereid en geserveerd door leerlingen van de opleiding. En het is gewoonweg gezellig.

Maar goed, natuurwijn. 

Wijn gemaakt zonder cosmetica, zoals de profs dat noemen. Puur vergist druivensap dus. Biologische, vaak zelfs biologisch-dynamische makelij. In de wijngaard wordt geen kunstmest gebruikt, laat staan pesticide. De wijnboer kachelt  liefst met paard en ploeg tussen de ranken door. Vanzelfsprekend worden de druiven handmatig geplukt – in de biodynamica op aanwijzen van de maan, maar in ieder geval niet voordat de druiven helemaal rijp zijn. Afnemers die zolang niet kunnen wachten, mogen het een deurtje verder proberen. Want – en dat had je al begrepen – natuurwijn staat verreweg van massaproductie en hapsnap-consumptie.

Ook in de wijnkelder gaan de dingen zoals ze gaan. Er worden alleen natuurlijke gisten gebruikt. Geen toegevoegd sulfiet – hooguit een mespuntje. Geen gefilter en geklaar. Een enkele wijnboer vindt het gebruik van electriciteit in zijn wijnkelder zelfs al teveel menselijk inmengen. Eh…natuurlijk. 

Martijn leert ons de rijkwijdte van het sub-genre proefondervinderlijk kennen aan de hand van een aantal wijnen uit het assortiment van zijn werkgever (Vleck wijnen). Drie keer sauvignon blanc uit de Loire schenkt hij in. Drie verrassend verschillende wijnen. 

IMG_2569De eerste van Domaine Mandard is precies wat je verwacht van een Touraine sauvignon blanc: geurig, strak en ontzettend schoon en zuiver. Een natuurwijn die nieuwkomers en twijfelaars moet kunnen overtuigen.   

Maar dan verlaten we de comfort zone. Met de Sauvignon ‘Hervé Villemade’ van Domaine du Moulin  kunnen alle ingebakken referenties overboord. Ik steek m’n hand ervoor in het vuur dat een geoefende wijndrinker kletsnat gaat bij het benoemen van de druif gebruikt in deze wijn. Behalve de flinke zuren op het einde lijkt deze witte nergens op de benchmark sauvignon blanc. Lekker? Mwoah.

Nog weer heel anders – wollig, kloek, appelig – is de gerijpte sauvignon ‘Quartz’ van wijnhuis Les Cailloux du Paradis. Een wijn die je voor alles kunt verwarren, behalve voor sauvignon blanc. Deze wijn moet je onbevooroordeeld drinken. Beter weet je überhaupt niet welke druif ervoor is gebruikt. Dan is ie fascinerend. Daarna zelfs heerlijk.

De twee rode wijnen die we daarna proeven zijn minder opmerkelijk, maar daarom niet minder lekker. Vooral de Beaujolais ‘Cambon’ van Château Cambon valt breed in de smaak. Veel gehoord: ‘Zo hoort Beaujolais eigenlijk te smaken.’

Dat is één gemene deler deze middag. Dat er een vervolg moet komen op deze geslaagde wijnbloggersdag, een tweede. 

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter