// Je leest nu...

Nieuws

Drie dagen houdbaarheidstest: schroefdop heerst!

Wijnfles met gas

Dag 3

Ook op dag 3 zijn de drie wijnen nog prima te drinken. De jeu is er weliswaar wat van af,  en de fruitigheid is stilaan aan het vertrekken, maar bejaard smaken de wijnen allerminst. Frappanter: de 3 testflessen doen nauwelijks voor elkaar onder. Kleine verschillen. De Vacu Vin-wijn heeft de meest levendige neus, terwijl de schroefdop- en ‘gasfles’ wat schraler overkomen. Minpuntje voor die laatste: de ‘gasfles’ ontwikkelt een vreemd bittertje, dat zorgt voor een kunstmatig en onplezierig bijsmaakje. Hoewel alle drie de wijnen geleidelijk platter worden, zijn ze nog verre van plat. Lekker? Mwoah… Behalve dan die afdronk, die is nog altijd prettig prominent.  
   
Dus? Wat een saaie test! De inhoud van de flessen is meer dan gehalveerd en nog steeds zijn de verschillen te verwaarlozen. De Vacu Vin-fles gaat met nipte voorsprong aan kop. Voor wat het waard is, want drink je een fles binnen 3 dagen leeg, dan zou ik de aanschaf van deze wijnaccessoire het overwegen niet waard. Je kunt volstaan met een normale afsluitdop.

Dag 4

Deze huiswijn hoort al op te zijn. Maar dat is ie niet. En voor dit experimentje komt dat goed uit: na 4 dagen beginnen zich dan eindelijk wat verschillen af te tekenen. In de neus vooral. Die van de Vacu Vin-wijn heeft het ongeveer opgeven. Het is als een verwelkt bosje bloemen; het sap ligt er uitgeteld bij, doet nauwelijks moeite aroma’s af te stoten. Opmerkelijk genoeg geuren de schroefdop- en ‘gasfleswijn’ nog wel. Maar lekker: neuh. Vooral de laatste heeft de geur van nep ranja ontwikkelt. In de mond zijn alle drie de wijnen een stuk platter geworden. De ‘gasfleswijn’ heeft nog steeds dat artificiële bittertje. Is het dan stilaan afgelopen? Niet zolang de nasmaak van wijn nog fier overeind blijft. Wat  overigens voor alle drie de flessen geldt.

Dus? De wijnen schuifelen gezamenlijk richting kerkhof. Héél langzaam, dat wel. Het Vacu Vin-pompje haalt in deze premortale fase ook het laatste beetje fruitigheid uit de wijn, terwijl de twee andere flessen in de neus nog een laatste beetje levenslust laten zien. Nog steeds zie ik enkele reden om de Vacu Vin of de Private Preserve aan te prijzen. De schroefdop heerst!

Ik laat de wijnen nu rustig aan hun aftakeling over. Na een week weer een blogbericht.

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter