// Je leest nu...

Nieuws

1,2…TRE!

Een, twee, drieToscane is de bakermat van de Sangiovese. De rode druif is niet alleen hoofdingrediënt voor de bekendste Italiaanse wijn (Chianti), ook de betwistbaar beste wijn van Italië (Brunello) wordt van deze druif gebrouwen. Dus kun je op je vingers natellen: uit dit beroemde en prestigieuze wijngebied komt naast veel goede wijn, evenzoveel (overprized) meuk.

De wijnen van het door Zwitserse eigenaren geëquipeerde wijngoed Brancaia behoren duidelijk tot de eerste categorie. Met hun TRE maken ze een instapmodelletje dat eigenlijk helemaal geen verkleinwoord verdient. De TRE 2007 – een assemblage van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot – levert een passend cliché op: goede waar voor een redelijke prijs (circa 12 euro)!

Wel een beetje streng ruikt ie. Dat is de bijdrage van de 20 procent Cabernet en Merlot. De TRE geeft je een indruk van een vriendelijk gezicht dat schuil gaat achter een hard montuur. Als die bril eenmaal is afgezet komt er meer hartelijkheid naar voren. Lekkere geuren van rijp rood fruit: bosbessen, kersen, pruimen. Maar ook indrukken van drop, salmiak, zelfs een beetje Jägermeister. Wat deze wijn ook weer geen breedlachende blondine maakt. Bij het terugtrekken van de neus vang je nog net een zoet zweempje. En gelukkig, dat is tóch nog typisch voor de lokale druif. Bijzonder aantrekkelijk!

In de mond laat de TRE zich voelen als een tamelijk volle wijn met aanwezige (maar zeker niet dominante) tannines. Een genereuze en harmonieuze wijn, waarin de 12 maanden houtrijping subtiel ligt verzonken. De wijn blijft behoorlijk hangen. Tikje groen is ie wel in de afdronk, maar meer dan een fris blaadje spinazie is het niet.

Nee, met deze TRE verdwijnt geen puur Toscaans erfgoed achter je huig, ook geen super complexe wijn, maar de wijn biedt wél een prijs-kwaliteitsverhouding die je in deze idyllische vakantieheuvels maar weinig tegenkomt. Dus on the count of three: spurten naar die wijnhandel!

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Superiore.de

Discussion

2 Responses to “1,2…TRE!”

  1. Beste,

    Niets ten nadele van bovenstaand stuk proza, de TRE is namelijk een mooie interpretatie van het Toscaanse cultuurgoed, maar de TRE 2007 is inmiddels opgevolgd door jaargang 2008.

    En in mijn optiek zijn er wel enkele verschillen tussen deze beide jaargangen. Daar waar de 2007 nu op dronk begint te komen, zou ik de kopers van de 2008 willen aanraden om de wijn nog 12-18 maanden in de kelder te laten liggen, hij werkt momenteel nog erg jong en simpel, ik ga er vanuit dat de complexiteit van de wijn gedurende deze rustperiode nog iets zal toenemen.

    Posted by In Vino Momentum / Jurgen Retra | 26. mei, 2011, 12:51
  2. Dank Jurgen voor je aanvulling! Heb de 2008 nog niet geproefd. Over de hele linie is 2008 wel een wat minder jaar in Toscane dan 2007, dus ik verwacht wel ontwikkeling, maar geen spectaculaire.

    Posted by admin | 26. mei, 2011, 13:07

Post a comment

Vinoblog Twitter