// Je leest nu...

Nieuws

Belachelijk lekker voor een tientje

Uitdrukking belachelijkWat belachelijk lekker is ie, de ‘Crearo’ Cabernet Sauvignon 2006 van wijnhuis Pradio.

Deze robijnrode wijn is geboren en getogen op de uitgestrekte vlakke kiezelgronden van de Grave del Friuli in het Noord-Oosten van Italië. Een DOC die lang niet de reputatie heeft van de nabijgelegen Collio of Collio Orientali. Maar wie heeft het hier over reputatie? Deze cabernet lacht er om. Vermomd als eenvoudige huiswijn laat de ‘Crearo’ een verpletterend classy indruk achter.

Met een geur die eerst nog wordt overwoekerd door lijmsporen en optrekkende vuurwerkdampen. Zo rokerig zelfs, dat ie me doet denken aan een Chileense carmenère. Als de brandlucht na krap een uurtje decanteren is opgetrokken, komt de ware schoonheid van deze noordelijke cabernet tot uiting. Op-en-top Italiaans is ie dan. En dat gemaakt van een druif die dat niet is. Zoet geurend fruit. Kersen. Pruimen. Bessen. Deftig fruit. Heerlijk fruit. Met houtsporen die volledig zijn ingebouwd. Wat kruidigheid. Een blaadje groen. Frisheid ook. Misschien zelfs een vleugje mint.

Niet dat deze wijn barst van de complexiteit. Wel van kracht, souplesse en puurheid. Vol en stevig speelt ie door de mond. Zacht tegelijkertijd, zonder meegaand te zijn. Klassieke snit, maar er niet mee poggen. Als een hertog op tractor met strontkar.

Op het einde wordt ie een tikje droog. Maar dat einde, die afdronk…het gaat maar door. En door. Fris én met klasse. Durf ik het hardop te zeggen? Ah well…zo smaakt perfectie. Voor een tientje. Belachelijk lekker!

Score?
Goor – matig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Passport Wijnen

Discussion

4 Responses to “Belachelijk lekker voor een tientje”

 1. Om eerlijk te zijn: Ik ben geen voorstander van Franse rassen all over the world. Autochtoon vind ik leuker, beter en spannender. Maar toegegeven: Friuli levert heerlijke rode wijnen van Franse rassen. Onze merlot en ( Ja ) Pinot Noir van Isola Augusta krijgt veel lof toegezwaaid. Gr, Pascal

  Posted by Pascal Meijers (@Ombrerosseblog) | 14. okt, 2011, 20:19
 2. Mee eens Pascal. In mijn voorraad Italiaanse wijnen regeert de autochtone druif! Ga je wijnen nog eens proberen. Ciao!
  Rienk

  Posted by Rienk | 14. okt, 2011, 20:53
 3. zet er eentje voor mij apart.

  Posted by Tom | 21. okt, 2011, 23:34
 4. Een hertog op tractor met strontkar? Hahaha….hoe verzin je het Rienk. Maar ik ben het met je eens…Friuli heeft veel (verborgen) moois te bieden.

  Posted by Jos Ploum | 28. mei, 2012, 08:44

Post a comment

Vinoblog Twitter