Bulgaarse Melnik: op alle fronten klasse

Melnik is een laat rijpend druivenras, dat in kleine hoeveelheden uitsluitend in Bulgarije geteeld wordt. Van Melnik wordt gezegd dat dit de favoriete wijndruif van Winston Churchill was.

Melnik is overigens ook de naam van een dorpje in het zuidwesten van Bulgarije, net ten noorden van de Griekse grens. Het ligt aan de Zuidwestrand van het Prin gebergte, 165 kilometer ten zuiden van Sofia. Vroeger telde deze stad maar liefst 20.000 inwoners (in 1880), dat was destijds slechts 1000 minder dan de huidige hoofdstad Sofia. Tot 1912 telde Melnik meer dan 12.000 inwoners en 70 kerken, maar dat is flink afgenomen. Nu telt Melnik nog maar een kleine 300 inwoners. Tijdens de tweede Balkanoorlog in 1913 werd Melnik bijna volledig verwoest.

Wijnliefhebbers kennen Melnik vanwege de goede rode wijn. In het wijnmuseum van Melnik kun je kennismaken met de wijn uit deze streek en ook de oude wijnkelder bekijken. De wijnproductie in Melnik is van zeer hoge kwaliteit en tevens de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners.

De jonge Melnik-wijnen onderscheiden zich door hun verzadigde kersenkleur, intensieve geur (waarin de kersentoon domineert), voldoende diepte en karakteristieke kruidigheid. Ze ontwikkelen zich heel goed in contact met eikenhout. De houtgelagerde wijnen van de Melnik druif vallen op door een rijk, complex aroma, waarin je interessante tonen van tabak en leer proeft. De smaak is zacht, fruitig en karakteriseert zich met bewaarde frisheid.

Er zijn twee verschillende klonen van de Melnik druif bekend, dat zijn Broad Leaved Melnik Vine en Early Melnik Grape. De Broad Leaved Melnik is een vroegrijpende variant die in de jaren 60 werd ontwikkeld. De Early Melnik Grape is ontstaan door de Broad Leaved Melnik te kruisen met gemengd stuifmeel van de druivenrassen Durif, Jurasson en Valdiguié.

Plaats een reactie