// Je leest nu...

Nieuws

Chianti Colli Senesi is haantje de voorste


Is het niet de bekendste, dan wel de meest beschimpte Italiaanse wijn.

Chianti.

Deze Toscaanse rode kan het eigenlijk nooit goed doen. Voorheen had de wijn, traditioneel geschonken uit kneuterige mandfles, de reputatie van ‘zurige pizzabocht’. Na een renaissance in de jaren ’90, waarbij Chianti vanaf 1995 voor het eerst uit 100% sangiovese mocht worden gemaakt,  is de kwaliteit aanzienlijk verbeterd. Toch is Chianti in de weelde van Toscaanse wijnen een beetje tussen wal en schip geraakt.

Goedkope Chianti en Chianti Classico (wijnen uit het klassieke herkomstgebied tussen Sienna en Florence) zijn vaak nog steeds van een mwoah-niveau. De duurdere (riserva’s) zijn goed tot uitstekend, maar vaak (te) prijzig.

Vergelijkbare kwaliteit voor minder geld vind je bijvoorbeeld in Montepulciano, het Toscaanse heuveldorp waar niet alleen Vino Nobile wordt gemaakt, maar ook de ietwat minder nobele Rosso di Montepulciano. Net als Chianti bestaan deze wijnen voor het belangrijkste deel uit het Bloed van Jupiter: de sangiovese druif. Natuurlijk wel onder een andere naam, want onderschat de lokale trots van een Italiaan niet. In dit dorp heet ie prugnolo gentile. Datzelfde geldt voor Morellino di Scansano. Morellino is wéér een andere benaming voor sangiovese, in het plaatsje Scansano aan de Toscaanse kust.

Het zijn wijnen om in de gaten te houden, want ze blazen de meeste (basis-)Chianti’s weg. En dat voor prijzen vanaf pakweg € 7,50.

Tot nog toe is dit geen pleidooi voor Chianti. Maar moet het dan tóch per se Chianti zijn wat je koopt (‘anders kennen m’n vrienden het niet’), dan loont het de moeite om kritisch te zijn. Een roze DOCG-bandje om de hals van de fles en een sierlijk embleem met de Gallo Nero (de zwarte haan die het Chianti Classico gebied kenmerkt) zijn geen garantie voor lekkere wijn. Ik zou bijna zeggen: integendeel. De DOCG-kwalificatie – Denominazione di Origine Controllata E Garantitahet hoogste kwaliteitsstempel voor Italiaanse wijn – raakt steeds verder in verval. De DOCG-familie kreeg afgelopen jaar forse uitbreiding. Bijna lukraak, zou je denken. En met een snelheid die een stel copulerende konijnen nog in verlegenheid brengt. Lees er meer over op Ombrerosseblog.

De Chianti Colli Senesi 2007 van Palagetto  bewijst het tegenovergestelde. De wijn heeft weliswaar ook  een pretentieus halsbandje, maar is tegelijkertijd afkomstig uit het minst prestigieuze Chianti-gebied: Colli Senesi, vlakbij Siena. Vanuit die underdog positie levert ie een puike prestatie.

De donkere paarsrode wijn komt onverschrokken op je af. Met een neus van zoete kersjes, rauwe biefstuk, cacao, hintje vanille, wat teer en drop. Duidelijk sangiovese, maar wel geïmpregneerd met een laag internationale allure.

Die onverschrokkenheid slaat ook op de tong. Een potige Chianti met een scherpe, wat bittere bite en een gulle, maar ook dichtgetimmerde smaak. Wel een beetje een show-off. Een haantje de voorste, die zijn houtbewerking niet onder stoelen of banken steekt. Dat maakt ’em temperamentvol, maar ook wat nukkig en wrang.

Houd je van een zacht en harmonieus mondgevoel, dan kan deze wijn pijn doen. Dat voel je vooral aan de tannines die zich vastzetten in je mond. Ik heb daar niet zoveel problemen mee, vooral omdat je naast deze portie grip nog een keer zoveel afdronk krijgt. Het maakt de Chianti Colli Senesi een complete, overtuigende en bovenal lekkere wijn. Zeker voor het geld (11 euri).

Gallo Nero, eat your heart out!

Goor – matig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Doosje Wijn

Discussion

4 Responses to “Chianti Colli Senesi is haantje de voorste”

 1. Chianti is mij ook vaak tegen gevallen: zurig en gewoon niet interessant. Wellicht dat deze beter is. Wel een voor bij een flinke maaltijd lijkt me.

  Posted by Erwin | 05. jan, 2012, 16:17
 2. Het is inderdaad een goed idee om er een flink stuk (vlees) bij te eten Erwin. Als je zurige, ongeïnspireerde Chianti gewend bent, dan is deze wijn een aangename verrassing, denk ik.

  Posted by Rienk | 05. jan, 2012, 16:36
 3. Ik roep het al jaren (vaak tegen dovemansoren): Doe mij maar een Colli Senesi, of nog beter Chianti Rufina in plaats van de Classico.

  Posted by Jos Ploum | 05. jan, 2012, 18:03
 4. Rienk
  Goed artikel. De kwaliteitsverbetering voor Senesi is een marker voor de algehele kwaliteitsgroei van wijnen in de Chianti zone.
  Daarom wil ik een pleidooi voor de classico houden. Parallel aan de kwaliteitsverbetering van Senesi groeide ook het potentieel van de classico de laatste jaren
  zie hier een post van Chianti
  http://www.ombrerosseblog.com/2012/01/classificatie-docg-onder-de-loep.html
  Met name in de subzones ( Castellina en Gaiole) van de classico heb ik super lekkere Chianti`s geproefd die voor minder dan 12 euro op de Nederlandse markt verkocht kunnen worden.
  Op dit moment hebben wij geen classico meer te koop bij Ombrerosse en dit komt door een te kleine vraag en misschien het onterechte slechte imago van classico. Jammer.
  Maar wat zou ik graag deze woijn weer willen verkopen…http://www.ombrerosseblog.com/2012/01/classificatie-docg-onder-de-loep.html

  Posted by Pascal Meijers (@Ombrerosseblog) | 06. jan, 2012, 10:29

Post a comment

Vinoblog Twitter