// Je leest nu...

Reviews

De boer(enkool) en het prinsesje

BoerenkoolHet zal je maar gebeuren als zomerfrisse Sauvignon Blanc: veroordeeld worden tot een bord dampende boerenkool. Het overkwam Sauvignon Blanc Côtes de Thongue van Domaine de l’Arjolle.

En dat had deze blanke Française niet zien aankomen. Zij met haar frêle snuitje en ranke figuur. Haar citrusgeuren en verleidelijke meloen- en perziksmaak. Een prinsesje.

Ze had gehoopt op fijne delicattesen, een lekker stukje kaas misschien. Maar in plaats daarvan kreeg ze een grof stuk aardewerk naar haar voeten geworpen, waarop – FLATS! – een flinke klodder boerenkool landde. En nog een. Een vette worst werd er bij gegooid. Klodder mosterd. Zilveruitjes tuimelden over het bord. Hier was niks posh aan. Dit nou, is oer-Hollandsche winterkost.

De puree-achtige derrie werd met ferme happen naar binnen geschoven. Geprakt werd er, gesmakt ook. Een luide boer echode door de kamer. Het prinsesje hield ondertussen haar hart vast. In welk berenhol was ze terecht gekomen? Op de achtergrond klonk de meligheid van een crappy sitcom. Er werd hard om gelachen, gestampvoet op de houten vloer. Het servies  rinkelde.  En terwijl ze daar woelig lag te golven in haar glas, strekte de boerenkooleter zich naar haar uit.

Haar adem stokte. Wat moest ze nu doen? Tsja, wat kún je doen als vergist druivensap?

Zijn hand kwam nu als een aasgier op het glas af. Hij greep het vol beet en nam een flinke teug. Hulpeloos werd ze in zijn mond gegoten. De boerenkooleter slurpte en spoelde, tot hij tevreden knikkend doorgaf aan zijn slokdarm. Snel nam hij weer een hap van de boerenkool.

En toen gebeurde het.

Een eureka-moment. Als twee mensen die elkaar in de armen vliegen, nadat ze hun liefde jarenlang hebben ontkend. Omdat ze anders zijn. Zoals het Zuid-Franse prinsesje met haar mooie zuren anders is dan de über-Hollandse boerenkool, met z’n kruimige aardappel, gekookte groentesmaak en vettige worst. Opposites attract, zeggen ze dan. En ja, na het versmelten van beide smaken, was iedere volgende hap anders. Warmer. Voller. Beter. Concludeerde de boerenkooleter, die zowaar zijn manieren hervond.

Deze fris-fruitige juffrouw mag haar kunsten vaker aan de winterdish komen tonen.

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: lesgenereux.nl

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter