// Je leest nu...

Nieuws

Etna Rosso zorgt voor bumpy ride


Goin’ South
. Een liedje van de Californische punkband Lagwagon, waar ik in mijn jeugd veel naar luisterde. In die geest, én met de snelheid van dat nummer, ben ik zojuist virtueel afgedaald naar het zuiden van Italië.

Voor een glas Etna Rosso 2008 van Firriato. Een blend van 80% nerello mascalese en 20% nerello cappuccio – druivensoorten die aan een tweede leven zijn begonnen op de flanken van de Siciliaanse vulkaan. Met succes, kan ik alvast verklappen.

De wijn heeft een geur van kersen en wat bosvruchten. Boven dat sap is een deel van een asbak leeggeschud. Schep aarde erbij. Wat roze kermissnoep. Zoethout. Dat samen zorgt voor een doorleefd aroma, zoals je dat wel vaker in het zuiden van Italië tegenkomt. Met dit verschil: de wijn ruikt eerder fris dan zwoel en zondoorstoofd. Moet de hoogte zijn. De druiven worden namelijk verbouwd op de noordoost flank van de Etna, op circa 500 meter hoogte.

Die frisheid komt terug in de smaak, die rijk is en tamelijk vol. Het donkerrode fruit domineert. Vleugje vanille. Sinaasappelschil. Maar dan voel je ze komen…tannines en zuren. Ze zorgen voor een spannende tinteling aan de zijkant van de tong.  Althans, de zuren. Die ondersteunen de frisheid. De grippy tannines doen dat niet. Weg is opeens de frivoliteit. Tijd om daar sip over te gaan doen is er niet, want daar is al de afdronk. Kers, rozijnen en een hintje bittere chocolade. Lang. Lekker.

Zo lijkt deze wijn net een downhill op de moutainbike.  Boven aan de berg is het nog lachen. Met  frisse moed kijk je naar het bochtige parcours dat speels naar beneden kronkelt. Dan komen de eerste curves en slaan de stofwolken woest achter je neer bij iedere reflex op de remmen. Ruw en agressief wordt het dan. Hortend, stotend en stuivend naar de finish, waar het spektakel seconden later alweer is afgelopen. Adrenaline. Joviale schouderkloppen. Het is de geweldige smaak die je overhoudt aan deze bumpy ride.

De smaak naar meer. Al is het geen gek idee om een rerun van deze Etna Rosso nog pakweg 2 jaar uit te stellen. Dan zorgt de wijn waarschijnlijk nog steeds voor dezelfde sensatie, maar zonder de schokken, de hobbels en de haperingen.

Score?
Goormatig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandelalleen stilte is gepast

Te koop bij: Superiore.de

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter