// Je leest nu...

Nieuws

Fluweelzachte Alpen Pinot

Zuid-Tirol

Wat in Frankrijk Pinot Noir heet, noemen ze in Italië ook wel Pinot Nero. Gek veel wordt deze druif in Italië niet verbouwd, maar er zijn verschillende voorbeelden van smakelijke Pinot Nero wijnen te vinden – vooral in het noordelijke, wat koelere deel van Italië. Zoals de Pinot Nero Riserva ‘Matan’ 2008 van wijnhuis Ansitz Pfitscher uit Alto Adige (ook wel Südtirol).

Van de allerbeste Pinot Nero druiven die wijnmaker Klaus Pfitscher op zijn 6 hectare land verbouwt, wordt deze mooie transparant rode wijn gemaakt. Een wijn met een delicaat aroma. Ik ruik licht rood fruit: aardbeien, frambozen, wat rode bessen. Hintje sinaasappelschil. Een pepertje. Wat amandelspijs en zelfs het voor (Bourgondische) Pinot Noir zo kenmerkende stinkerdje. Al is het hier hééél summier. Als een boerenstal met één koe. Nee, met één kalfje. In ieder geval genoeg ‘stank’ voor een bedenkelijke blik bij mijn vriendin – niet bepaald een Pinot Noir-aanhanger.

Fluwelen loper

In de mond rolt de wijn als een fluwelen loper uit over de tong. Mondstrelend zacht is ie, zuiver en tamelijk vol in aanzet. Het fruit domineert en wordt ondersteund door een aantrekkelijk zoetje en ragfijne zuren. Tannines zijn mooi rond en volledig geïntegreerd. De enige stekeltjes in de wijn zijn de spicey indrukken en een piepklein prikkelend bittertje net voor de afdronk. Dat bittertje verraadt dat deze Pinot Nero uit het noorden van Italië komt en niet uit de Bourgogne. Is althans mijn poging tot duiding van dit verrukkelijke sap. De wijn blijft lang en tamelijk intens hangen, met hints van fruit en vanille.

Wereldvrede

Alles valt hier netjes op z’n plek. Alles? Ja, alles. Deze wijn is nagenoeg het equivalent van wereldvrede. En misschien is die perfecte harmonie juist m’n bezwaar. De Alpen Pinot mist wat spanning. Of mis ik het typische Italiaanse DNA? Ik heb namelijk niet het gevoel dat ik een Italiaanse wijn aan het drinken ben. Meer een Italiaanse interpretatie van een Franse druif. Wat het in feite ook is.   

On the flipside. In de Bourgogne zijn genoeg producenten te vinden die De Heer op hun blote knietjes zouden danken voor dit kwaliteitsniveau. Maar, on the flipside of the flipside (is dat niet weer de bovenkant?), er zijn ook Bourgondische wijnen die nog een stuk complexer zijn dan deze Alpen Pinot van 22 euro. Tegen andere prijzen, hoor ik je denken. Mee eens.

Mijn inschatting is dat ook deze ‘Matan’ met een paar kelderjaren nog complexiteit moet kunnen winnen. Daarop wachten is overigens een bijna onmogelijke proeve van zelfbeheersing!

Score?
Goormatig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel alleen stilte is gepast

Te koop bij: Monega.nl

Discussion

One Response to “Fluweelzachte Alpen Pinot”

  1. Weer een heerlijke blog! je hebt de Matan beschreven zoals ik hem ook de eerste keer proefde. Al is de wijn 22 euro de smaak is naar mijn mening zo bijzonder dat ik verbaast was dat dit met een druif gedaan kon worden!

    Leuk rienk!

    groeten Guus

    Posted by Guus | 20. jun, 2011, 14:30

Post a comment

Vinoblog Twitter