// Je leest nu...

Nieuws

Frisse start met Canadese pinot


Emigreren. Geen besluit dat je tussen de soep en de patatten neemt. Je horecabedrijf verkopen, alles achter je laten en de oversteek maken naar Canada om daar een nieuw leven te beginnen. Een nieuw avontuur. Kennissen van ons wagen het erop. Ze nemen een vakantiehuisjespark over in de uitgestrekte en afgelegen wilderness van Kingston Creek, niet ver van de Canadese zuidoostkust. 

Vandaag, 15 maart 2012, maken ze de oversteek. Ik vind het dapper. 

Dus drinken we Canadese wijn. Weliswaar eentje uit een andere regio dan waar de kersverse emigranten neerstrijken. De Alvar Pinot Noir 2009 van Pelee Island Winery wordt gemaakt in het zuidelijkste puntje van Ontario, aan de oevers van Lake Erie – naast Britisch Colombia het meest betekenisvolle wijngebied van Canada. Niet gehinderd door enig geografisch inschattingsvermogen verwacht je het niet: dit gebied ligt net zo zuidelijk als Rome en Barcelona. 

De pinot heeft een mooie transparante kleur, tegen robijnrood aan. De neus vangt eerst een ‘stinkerdje’ op. Niet zozeer de kenmerkende stallucht, maar een beetje rokerigheid. Vleug slippende autoband erbij en een druppeltje aceton. Daaronder mooi subtiel fruit: rode bessen, frambozen. Er hangt een fris-zoet zweepje over de wijn, als een veld ontluikende lentebloemen in de ochtenddauw.

Deze frisse start zet in de mond enthousiast door. Een wijn van licht tot gemiddeld postuur, die zich bij voorkeur jong laat drinken. Fruitig en mineralig. Opgewekt en smakelijk. Spannend en levenslustig. En dat in prima balans. De fijne tannine laat een klein spoor achter in de mond, maar niet hinderlijk. In de reprise schuift een doorleefde kersen- en pruimensmaak naar voren die lekker lang aanhoudt. Dat geeft deze sappige pinot noir nét wat extra gewicht. En dat op het moment dat ik wil concluderen dat de wijn naar mijn smaak een paar grammen stevigheid te kort komt.

Streep door die zin. Wat een smakelijke wijn. En een dikke santé op een mooie toekomst voor onze vrienden aan de andere kant van de plas.

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Pure Taste

Discussion

One Response to “Frisse start met Canadese pinot”

  1. Ha, ha, GEWELDIG !!!

    Posted by Robert van de Straat | 15. mrt, 2012, 22:47

Post a comment

Vinoblog Twitter