// Je leest nu...

Nieuws

Friuli met finesse

Ronchi. Als ik me niet vergis zijn het heuvels. Bulten met wijngaarden erop. Daar zijn er veel van in de Colli Orientali del Friuli (Noordoost-Italië), waar deze Rosso 2007 van Ronchi di Cialla vandaan komt. Wie wil weten waar het wijnhuis precies ligt: op de fles worden de whereabouts meegeleverd.

46°04’34″N – 13°28’38”.

Noteer alvast die coördinaten, ben ik geneigd te zeggen. Deze wijn – gemaakt van de lokale druiven schioppettino en refosco dal peduncolo – is er een om vast te pinnen in je smaakgeheugen.

Een aantrekkelijk geurende wijn. Verkwikkend en zuiver. Aanvankelijk met wat groente – groene paprika vooral. Die geur trekt er grotendeels uit. Wat overblijft is puur, rank fruit. Kersjes en rode bessen, gekruid met verse specerijen. Iemand strijkt een lucifer af, met vingers waar de modderige aarde nog vanaf druipt.

Dit is noeste wijn, geen nobele.

En zo smaakt ie ook. Een wijn met een landarbeiders ziel. Ambachtelijk gemaakt. Wat niet hetzelfde is als boerse wijn, met een grove structuur en dikke klonten smaak. Integendeel. Deze frisrode blinkt juist uit door z’n fijnzinnigheid en harmonieuze mondgevoel. Daarin komt opnieuw het lichtrode fruit naar voren, gebackupt door een afgewogen dosis tannines.

Je proeft de koele, kristalheldere bergnacht op een van die tochtige wijnheuvels. Dat vertaalt zich in focus, precisie. En een subtiele afdronk, waarin de smaken van gekookte amarenen en een vleugje groenigheid prettig aanhouden.

Onuitputtelijk, deze rosso. Niet omdat ie barst van de complexiteit, maar wel omdat het een montere, opwekkende wijn is. Finesse die nooit verveelt.

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: De Italiaan

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter