// Je leest nu...

Nieuws

Frivole blend uit Piëmonte

Marchesi Alfieri2

Bourgogne en Piëmonte. Wijngebieden die eenzelfde groep liefhebbers aanspreken. Liefhebbers van complexe, elegante wijnen met bewaarpotentieel.

Toch is er een groot verschil. Waar ze in de Bourgogne veel van hebben, daar is in Piëmonte praktisch niets van te vinden.

Pinot noir.

Deze druif doet het op andere plekken in Noord-Italië uitstekend, vooral in Alto Adige, maar in Piëmonte komt ie bijna niet voor. Het is bijna toevallig dat Marchesi Alfieri wél enkele hectares met deze druif heeft beplant.

Hoe dat komt? Dat lees je in de vinoblog die ik al eens eerder over dit aristocratische wijnhuis schreef.

Alfieri gebruikt de druif voor een van hun topwijnen – de Monferrato Rosso ‘San Germano’, geperst uit 100% pinot. Daarnaast maakt het wijnhuis een blend van barbera en pinot noir, die ik nu voor me heb staan. Het is de Monferrato Rosso ‘Sostegno’ 2011.

Een diep paarsrode wijn met kraakvers en kwiek fruit. Kersjes vooral. Wat bessen. Aromatisch. Verrassend is het ingebouwde vleugje tropen. Mango? Kruidig is ie ook. Peperig. Klein zoetje. Puur. Verleiding en diepte. Je ruikt de huisstijl van de Alfieri’s. Heerlijk.

De wijn spoelt sappig door de mond, met krachtig fruit. Opnieuw kersen en bessen. Ook wat citrusschil. En als ik me niet vergaloppeer, zelfs een streepje menthol. De verkleinwoorden blijven komen, want de Sostegno is eveneens uitgerust met plenty zuurtjes en vooral bittertjes. Die zorgen samen met de prikkelende alcohol voor een stevige structuur, maar ook voor een agressieve snauw. Het houtgebruik is mooi gedoseerd (alleen een deel van de pinot werd op barrique gelagerd) en de tannines zijn fijn en goed behapbaar. De nasmaak is fris en tamelijk kort.

Barbera en pinot noir. Twee druiven die hier wonderwel in elkaar grijpen. Ze verdwijnen in elkaars armen. Het zorgt voor een karakteristieke, frivole wijn. Bij het schrijven van deze blog moet ik meermalen denken aan droge brachetto, waar ie qua ondeugendheid iets van weg heeft. Door de flinke dosering alcohol (14,5%) bijt ie nog wel van zich af. Die levensfase groeit ie voorbij. Als het fruit blijft en het mondgevoel verder uitrondt, dan schenk ik deze wijn over 1-2 jaar graag nog eens in.

Score?

Goormatig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandelalleen stilte is gepast

Te koop bij: Nobel Wijnen

Discussion

2 Responses to “Frivole blend uit Piëmonte”

  1. Leuke post zo leer je elke keer weer nieuwe plekken!

    Posted by wijnwinkel | 09. apr, 2013, 12:28
  2. Dank je! Als je een keer 1 van je wijnen besproken wilt hebben, laat het weten.

    Groet,
    Rienk

    Posted by rienk | 09. apr, 2013, 17:30

Post a comment

Vinoblog Twitter