// Je leest nu...

Nieuws

Gek op Nebbiolo

 

Ik zal het hier niet onder stoelen of banken steken: ik ben gék op Nebbiolo! Op goede Nebbiolo, haast ik me erbij te zeggen, want deze moeilijk te verbouwen Piëmontese topdruif kan evengoed vies tegenvallen.

Daar had ik er laatst nog een van. De Langhe Nebbiolo 2005 van Andrea Oberto – een gelauwerde producent van Barolo wijnen. Wat een schrale, vlakke en dunne wijn voor die niet geringe 17 euro.

Terwijl Nebbiolo juist kan vervoeren, transcenderen zelfs. Dat klinkt als materiaal voor een yogales, maar steek je neus maar eens in glas goed gemaakte Nebbiolo, sluit je ogen en het mediteren begint als vanzelf. Soms is dat heerlijk bedwelmende aroma zelfs lekkerder dan de smaak van de wijn.

Nebbiolo walm

Maar wat is dat dan, dat aroma? Dat is lastig in woorden te vatten. Bloemen (rozen, viooltjes) vermengd met kersen en wat bessen. De geur heeft vaak een beetje zoete indruk. Weelderig ook.  Als de wijn lang genoeg heeft gelegen – en daar is Nebbiolo bij uitstek geschikt voor, zeker als deze met traditionele hand is gemaakt – zijn er ook tertiaire aroma’s waarneembaar. Denk aan leer, teer, pure chocolade, paddestoelen of aarde. Maar elke poging de kenmerken hier in klinische notities te vangen,  doen de ‘Nebbiolo walm’ op alle fronten te kort. Ga het eens proberen en je weet wat ik bedoel.

Begin dan bijvoorbeeld met de Barbaresco ‘Piemonte’ 2006 van Dezzani. Met z’n 15 euro, wil ik het haast een koopje noemen. Want Nebbiolo is doorgaans aan de prijzige kant. Top Barolo koop je vanaf 40 euro, goede Barbaresco vanaf pakweg 20 euro en voor een ‘normale’ Nebbiolo ben je minimaal een tientje kwijt.

Geen zandbak

Deze Barbaresco van Dezzani biedt waar voor z’n geld. Een relatief jonge Nebbiolo. Met het gevaar dat er straffe tannines op de loer liggen die je mond in een zandbak veranderen. Niet bij deze wijn. Je voelt na het doorslikken wel wat droogte in de mond, maar het hindert niet. De wijn is eigenlijk prima op dronk, zeker als je em vooraf een uurtje in een karaf kiepert. Het is niet de meest complexe of diepe Nebbiolo die ik dronk, maar wel een volle, smakelijke en elegante wijn die prima laat ruiken en proeven wat Nebbiolo kan zijn. Of eigenlijk: wat Nebbiolo moet zijn. Aanrader.

Te koop bij: deitaliaan.nl

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter