// Je leest nu...

Nieuws

In de rebound: Freisa d’asti


Een paar maanden terug dronk ik deze Freisa d’Asti van Cascina Gilli.  Mijn proefnotitie was een worsteling. De onderprestatie die daar werd geleverd, kán niet de bedoeling zijn van deze wijn. Wat er aan de hand was met die fles uit 2007, weet ik nog steeds niet. Waarschijnlijk had ie z’n beste tijd gehad. 

De 2008 botteling van deze inheemse en historische drank (de druif werd in de vroege 16e eeuw al verbouwd) geeft een veel overtuigender indruk.    

Overigens is het geen verschil van dag en nacht. Nog steeds komt deze freisa niet op je af als een kolkende stroom vruchtensap. Maar…er is fruit. Duidelijk fruit. Donker fruit: zwarte kers, pruimen, bosvruchten. Waar de 2007 fles het fruit verstopt hield onder een tamelijk dominant chemicaliënluchtje, drijft het er hier bovenop. Niet schreeuwend dus, maar wel indringend en puur. Drop zit er ook in. Wat vlezigheid, maar niet gespierd. En waarom zie ik daar mango’s ronddrijven? 

Als je het reukorgaan uit het glas tilt, laat de wijn ook nog een subtiele bloemengeur achter. Delicaat. Karaktervol. Prachtig.

Zachtaardig en gemoedelijk maakt de freisa zijn entree in de mond. Ook hier komt de wijn duidelijk fruitiger over dan tijdens onze eerste ontmoeting. Het zorgt voor zoveel meer plezier. En maakt die hap tannines – die ook nu niet kinderachtig op de tanden neerslaat – verteerbaarder. Sterker nog: ze horen onlosmakelijk bij deze wijn. Zoals vertraging bij de NS. Doping bij wielrennen. Woonboulevards bij tweede paasdag.

Of als Geert Wilders bij Mark Rutten. Die elkaar gearmd klemhouden en hopen op een goede afloop van de bezuinigingsonderhandelingen in het Catshuis. Komt er natuurlijk niet. Die afdronk wordt bitter. 

Deze freisa heeft er ook iets van. Maar dan wél in verhouding. Het donkere fruit en de fijne theeblaadjes vormen een prettig tegenwicht op het bittertje. Als een prachtige epiloog op een karakteristieke en fijne wijnervaring.

Score?
Goormatig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandelalleen stilte is gepast

Te koop bij: Vinissimo.nl

Discussion

2 Responses to “In de rebound: Freisa d’asti”

  1. Mooie review weer, Rienk. Ik ken de Freisa van mijn collega Daniella (we liggen 6km uit elkaar) en ik heb hem altijd kunnen waarderen, hoewel het een zeer typische wijn is. Dus ik volgde je eerste proefnotitie al niet echt. Maar goed dat er rebounds zijn ;-))

    Posted by Jos Ploum | 07. apr, 2012, 15:20
  2. Dank voor je reactie Jos! Typische wijn idd, dat maakt wijn zo fantastisch! Maar de 2007 fles had het gewoon niet. Blijft een raadsel of het aan die specifieke fles lag, aan de jaargang in het algemeen of dat ie al aan het aftakelen was.

    Posted by Rienk | 10. apr, 2012, 14:08

Post a comment

Vinoblog Twitter