// Je leest nu...

Nieuws

Keihard stuivende Sauvignon Blanc uit Friuli

Stuivend.

Een prachtig woord, vind ik. Misschien niet als je last hebt van hooikoorts. Maar toch, het enthousiasme, de levenlust: heerlijk. Zeker als stuivend slaat op de wijn in je glas. En dat is precies wat de Sauvignon Blanc 2009 van Alberice doet. Stuiven. Keihard.

Uit Friuli (Noord-Italië) komt deze witte. Meer precies: de DOC Colli Orientali del Friuli, niet ver van de grens met Slovenië.

Perzik – veel perzik – citrus, beetje abrikoos, witte peper en iets van een, eh, frisgroene bermstruik na een mals buitje. Dat zijn de geuren die zich op stormkracht de neus in boren. Hysterisch? Zou je verwachten. Maar nee, het samengestelde aroma is weliswaar krachtig en intens, maar  het walmt op een elegante en vooral vreselijk prettige manier naar binnen. Je kunt er niet aan ontkomen. Je wilt er niet aan ontkomen.

In de mond voelt de wijn eerst vol en redelijk zacht aan, totdat de fijne zuren aan alle kanten subtiele speldenprikjes beginnen uit te delen. De wijn laat daardoor een even voldane als verkwikkende indruk achter. Zoals een schaap zich moet voelen nadat  de eerste warme zomerzonnestralen zijn pas gekorte vacht verwarmen. Complexiteit en verfijning? Neuh, dat hoef je van deze Sauvignon Blanc niet zozeer te verwachten. Wel downright lekker is ie.

En het is dat de appelige afdronk wat intensiteit en lengte mist, anders was ik hier stuivend – als een soort gelukzalige evenknie van orkaan Irene – door de woonkamer gedenderd. Een dikke aanbeveling verdient deze wijn niettemin!

Score?
Goor – matig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Ovino.nl

Zoektermen:

  • stuivende wijn

Discussion

2 Responses to “Keihard stuivende Sauvignon Blanc uit Friuli”

  1. Nou Rienk, als er zulke mooie dichterlijke woorden uit je keyboard vloeien, moet het wel een geweldige wijn zijn. Erg mooi geschreven! Groetjes, Bart.

    Posted by Bart Oomen | 02. sep, 2011, 08:42
  2. Thanks Bart! Echt een aanrader als je van deze proactieve stijl Sauvignon Blanc houdt!

    Posted by Rienk | 02. sep, 2011, 10:12

Post a comment

Vinoblog Twitter