// Je leest nu...

Nieuws

Liggend wijnglas valt op, niet om

Is het een glazen beker? Kom? Pannetje? Is het Supercan?

Voor me staat een opvallend wijnglas. Ligt eigenlijk, op z’n rug, met één been naar voren. Een voet heeft het rEvolution wijnglas niet. Die werd geamputeerd door ontwerper Martin Jakobsen. De Tsjech wilde breken met tradities en ontwierp dit onconventionele design stuk, handgemaakt van glas (dus niet van kristal).

Vooruitstekend pootje

Wel even wennen, moet ik toegeven. Zelfs mijn vriendin – doorgaans niet vies van huiskamer design – friemelt wat onwennig aan het vooruitstekende glazen pootje.

Niet groot, niet klein

Liefst kletter ik wijn in een grote kelk. In mijn beleving: hoe groter het glas, hoe lekkerder de wijn die er in gaat. De rEvolution is vooralsnog in één maat verkrijgbaar – niet groot, niet klein.

Voor iemand die er doorgaans een zooitje van maakt (yip, that’s me!), is het inschenken in dit glas een fluitje van een cent. Maar schenk wel met mate. De opening van het rEvolution glas zit aan de voorzijde, dus ‘tot de rand aftanken’ is er niet bij.

Hoe werkt het?

Leg het pootje van het glas naar je toe. Je pakt de steel beet en brengt het glas omhoog met de opening naar je gezicht. Dat gaat in een vloeiende beweging. Het glas is erg licht. Eenmaal voor je gezicht, omsluit het bijna je hele neus. Het wijnaroma kan eigenlijk maar één kant op: die twee gaten in.

Walsen

Dat maakt walsen minder noodzakelijk. Toch is het voor mij als geoefende wijndrinker een natuurlijke, niet te onderdrukken neiging. Die wordt met dit glas gelijk bestraft (zie foto rechts). Je mist niet alleen een voet onder de steel om met vaste hand te kunnen draaien, ook moet je oppassen dat je de wijn niet over de lage rand centrifugeert.

Drinken van de wijn gaat vervolgens met groot gemak en plezier. Ook kun je het glas veilig terugzetten op tafel. Omstoten kan eigenlijk niet.

Kortom

Het rEvolution glas is een markante aanvulling op het serviesgoed in iedere moderne huiskamer of  trendy restaurant. De looks en ‘bediening’ hebben wat gewenning nodig bij de gebruiker, maar al snel voelt het glas als een vanzelfsprekend hulpstuk. Het glas is licht in gewicht, weet dankzij z’n vorm de wijnaroma’s goed over te brengen en is door z’n stevige rugligging bestand tegen onbenullige huis- of tafelgenoten.

Wie graag walst of volle glazen schenkt, heeft aan de rEvolution geen goede vriend. Wie lage eisen stelt aan een wijnglas én niks geeft om uniek design ook niet. Het rEvolution glas is met 25 euro namelijk best kostbaar.

Meer weten? Kijk op www.vinice.nl

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter