// Je leest nu...

Nieuws

Moscato d’Asti shoot-out

Moscato d’Asti is niet alleen een lichte en prettige Italiaanse dessertwijn, het is ook een heerlijk verfrissend drankje in goed gezelschap van een warm zomerzonnetje. Afgelopen voorjaar, zomer en nazomer heb ik het friszoete spul maar eens aan een proeftest onderworpen. Nu het seizoen van dikke truien en dito winterwijnen nadert, is het tijd voor een shoot-out. Welke van de 6 geproefde wijnen is the last bubble standing?

Bubbelsensatie

Nee, eigenlijk had ik niks met Moscato. Als equivalent voor een glas ijskoude cola of witbiertje smaakt het best lekker, maar de moeite om me eens in de wijn te verdiepen vond ik het niet waard. Tot ik begin dit jaar op de ProWein vakbeurs  in Düsseldorf een Moscato d’Asti van Bera proefde. Heerlijk was ie, prettig balancerend tussen fris, fruitig en zoet. En het moesje dat over de tong gleed wil ik bijna spectaculair noemen.

Maar dat is balen… Zover ik weet zijn de wijnen van Bera in Nederland nergens te krijgen (voor verkooptips, mail: rienknbp@hotmail.com). Dus ging ik op zoek naar Moscato’s die zich konden meten met deze bubbelsensatie. En in het zonnetje begon ik een zomercompetitie. De afgelopen maanden ik heb de volgende Moscato’s geproefd:

 • Fontanafredda 2008
 • La Spinetta 2009
 • Elio Perrone ‘Sourgal’ 2009
 • Elio Perrone ‘Bigaro’ 2008/2009 (blend van Brachetto en Moscato)
 • Saracco 2009
 • La Caudrina 2008

There’s no denying, eigenlijk waren ze allemaal lekker. Er was er niet een bij die ondermaats presteerde. Maar toch, drie wijnen sprongen eruit: Fontanafredda, Saracco en ‘Bigaro’ van Elio Perrone. Die laatste valt af vanwege oneerlijke competitie. De wijn is namelijk geen zuivere Moscato.

Pang! Pang!

De shoot-out gaat dus tussen Fontanafredda en Saracco. En…PANG! PANG! Allebei voltreffers! Fontanafredda omdat het heerlijk geurende en typisch smakende Moscato biedt voor relatief weinig geld. De best buy. Vergeleken met de overige deelnemers is Fontanafredda namelijk een euro of 3 tot 5 goedkoper. Saracco – ongeveer de duurste van het stel – wint omdat het zich als enige Moscato werkelijk onderscheidt met een subtiele geur en smaak van vlierbessen. Heerlijk!

Fontanafredda is te koop bij Albert Heijn: ah.nl/wijndomein
Saracco is te koop bij: deitaliaan.nl

Discussion

3 Responses to “Moscato d’Asti shoot-out”

 1. Wat moeten deze wijntjes nu uiteindelijk ongeveer kosten dan?

  Posted by Richard | 04. okt, 2010, 22:05
 2. Het verschilt. Fontanafredda trek je voor 8 euri uit het schap, de Saracco voor 12 euri. De rest zit er tussenin. Niet echt cheap voor bubbellimonade, ik weet het. Deka Markt heeft er 1 voor rond de 6 euri. Geen idee of het wat is. Zoals ik al in het artikel schreef: Fontanafredda is de best buy. Lekker en relatief goedkoop.

  Posted by admin | 04. okt, 2010, 22:22
 3. Hoi Rienk,

  Leuke blog man !
  Tenuta il Falcetto is erg lekker en verkrijgbaar bij Henri Bloem.
  Veel succes en groeten,

  Bas

  Posted by Seb | 18. okt, 2010, 22:24

Post a comment

Vinoblog Twitter