// Je leest nu...

Nieuws

Onaangepast lekkere mencia

Bierzo is een tamelijk onbekend wijngebied in het noordwesten van de Spaanse regio Castilla e León, vooral gevierd vanwege wijnen gemaakt van de rode mencia druif. De druif heeft zijn oorsprong in deze streek, en is dan ook royaal aangeplant. Het gebied bestaat voor 75% uit mencia.

Foto: www.authenticbierzo.com

Foto: www.authenticbierzo.com

Bodegas Abanico trekt van deze druif de Manium Crianza 2008. Een patente mencia, gemaakt van wijnstokken op middelbare leeftijd tot zelfs hoogbejaard (50 – 100 jaar).

Beetje funky is de eerste indruk die deze op Frans eiken gerijpte wijn tussen de neusvleugels achterlaat. Als een nat bladerdek in een herfstig bos. Ook wat sinaasappelschil geweld in likeur. Scherpte van de 14,5 procent alcohol is niet te missen. Daaronder vers fruit. Bosvruchten en bramen. Beetje choco. En een doordrenkte mineraliteit.

Smaakaanzet is smooth, maar tegelijk behoorlijk stevig. Dan geeft ie zomaar een knauw; 14,5 prikkelingen op tong en wangzakken. De bronwater sensatie (= mineraliteit) is ook in de smaak verfijnd ingebouwd. Mond gaat ervan wateren. Het fruit is wat molliger dan in de neus. En de wijn heeft een aardige tannine. Afdronk is zacht en smakelijk met vanille en opnieuw sinaasappelschil. Gek genoeg ook wat boerenkool (!).

Een robuuste wijn, tikkie onbenullig zelfs, maar dat is z’n jeugdig enthousiasme. Als ik na vijf dagen de laatste slok drink, is de wijn een stuk zachter. Wat al die tijd overeind blijft is de aanstekelijke levenslust van deze wijn. Concessieloos. Onaangepast lekker.

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij:  Nobel Wijnkoperij

Discussion

2 Responses to “Onaangepast lekkere mencia”

  1. Klinkt als een zeer verrassende, maar lekkere wijn! Die ga ik zeker eens proberen.

    Posted by Berend | 22. jul, 2014, 17:00
  2. Heb net een wijn uit Galicia op de wijnkaart gezet en die drinkt ook erg lekker. Telmo Rodriguez Gaba do Xil Mencia. Licht en bij tijden fruitig maar blijft ook gewoon lekker lang op de tong. voor mensen die het even gehad hebben ,et Pinot maar geen Cab Sauv of shiraz willen.

    Posted by Michael Roelofs | 04. aug, 2014, 12:09

Post a comment

Vinoblog Twitter