// Je leest nu...

Nieuws

Alles op z’n plek bij Oostenrijkse zweigelt


Voor wijn uit Oostenrijk gaan al jaren de handen grif op elkaar. En terecht. Maar het zijn vooral de Grüner Veltliners en Rieslings die worden bejubeld. De bekendheid van Oostenrijks rood blijft (in het buitenland) nog een straatlengte achter. Zo ook de productie.

Waarom? Keine blasse Ahnung.

St. Laurent, blaufränkisch, zweigelt, cabernet sauvignon – geblend of niet;  de Oostenrijkse rode wijnen die ik de afgelopen jaren proefde waren zonder uitzondering voortreffelijk. Open wijnen. Eerlijke wijnen. De ‘Himmelreich’ 2009 van Weingut Zeitlberger is daarop geen uitzondering. 

Deze zweigelt komt uit Wagram, ten noordwesten van Wenen. Tot een aantal jaren terug stond dit wijngebied bekend als Donauland. Napoleon heeft hier nog met wijnglazen staan toosten. Hij won er zijn laatste grote veldslag.

Wat een wijn.

Bramen. Bosbessen. Vleugje cassis. Behoorlijke stok vanille. Klein beetje drop vermalen met schors van een dennenboom. Dat zijn de geuren die op je af schieten. Niet bijster complex, maar dat is bij deze wijn eerder een kwaliteit dan een gebrek. Het paarsrode sap ruikt naar ongekunstelde wijn. Fruitig en verleidelijk. Erg aantrekkelijk.

De ‘Himmelreich’ zorgt voor een fluweelzachte landing in de mond. Een verademing voor mijn verweerde tong, die is geprogrammeerd op Italiaanse wijnen – met al hun bitters, tannines en zuren. Bijna zalfend. De Oostenrijker trakteert bovendien op een mond vol geconcentreerde smaken. Het rijke donkere fruit komt hier mooi naar voren, met daarachter wat amandel en een klein pepertje voor het reliëf.  

Word ik hier gefopt door verleidelijke vanilletonen, vraag je je wel nog even af. Maar nee, de dosering is in prima balans met de andere smaakcomponenten. Een toonbeeld van harmonie, deze zweigelt. Een eenheid van smaken. Alles, écht alles, ligt hier perfect op z’n plek. Ook de afdronk, die lang blijft hangen.

Superwijn.

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Wegvanwijn.nl

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter