// Je leest nu...

Nieuws

Piëmontese underground vedette dwingt tot doordrinken

En we blijven nog even in de underground van Piëmonte. Een wereld achter Barolo, Barbaresco en houtgerijpte barbera. Waar obscure druiven zorgen voor authentieke en niet voor ijdele wijnen.

De Vareij 2009 van Hilberg-Pasquero is zo’n opmerkelijke wijn. Deze rode blend van biodynamische snit bestaat uit 70% brachetto en 30% barbera. Zó onaangepast dat de Italiaanse wijnwetgeving niet voorziet in een sluitende kwaliteitsaanduiding.  De Vareij wordt geoormerkt als eenvoudige Vino da Tavola. Maar zo eenvoudig is ie niet. 

Wat gelijk opvalt is het aroma, volgestopt met compact en enorm gul fruit. Licht rood fruit. Een gestampt prakje van aardbeien, frambozen en rode bessen. Wat aceton eronder. Fris en verkwikkend. Fleurig. Sierlijk ook. En bovenal: mondwaterend lekker.   

Het speeksel wacht vervolgens een traktatie van smaak, verpakt in een warm, vol en rond mondgevoel. Ook hier komt dat fruitprakje weer naar voren. Wat citrusschil erbij. De barbera speelt in deze blend een soort van vaderrol. Hij rondt de koddige brachetto prachtig uit, zonder zijn speelse karaktertrekken gelijk plat te slaan. Als een strakke sierlijst om een Karel Appel schilderij.

Het fruitige smaakfeest eindigt met wat tannines, maar niet al te heftig. Van de afdronk moet deze frisse rode het niet hebben. Geen dikke voetafdruk, maar een prettig muziekje dat stilaan verstomt in de achtergrond. Zover moet je het niet laten komen. De Vareij is een wijn om lekker door te drinken.

Dat is dan ook precies de oncontroleerbare drang die deze Piëmontese underground vedette teweeg brengt. Soppen mag. Boeren ook. Maar houd het wel een beetje binnen de perken. Dit is niet de goedkoopste doordrinker out there.

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Piemonte Import

Discussion

2 Responses to “Piëmontese underground vedette dwingt tot doordrinken”

  1. Briljant stukje..water in den mond

    Posted by Basje | 17. apr, 2013, 09:40
  2. Een jaar later is de Vareij 2009 behoorlijk getransformeerd. Zachter nog. Meer herbal ook. Basilicum en andere verse kruiden. En het belangrijkstse: hij is nog steeds heerlijk. Anders, maar lekker!

    Posted by rienk | 26. apr, 2013, 09:19

Post a comment

Vinoblog Twitter