// Je leest nu...

Nieuws

Proosten op de fatsoenlijkheid

Wijn romeinsHet aardverschuiven is nu al even bezig in Amerika.

Different species zijn het, Barack Obama en Donald J. Trump. De een open, charmant, verbindend, groovy,  maar helaas afgetreden. De ander trots, patriottistisch, ronduit onfatsoenlijk. Onbehoorlijk en naar ook. Wist met zijn lijpe vingertje de klok eeuwen terug te zetten. In 1 week tijd.

Tijdens het wisselen van de wacht zagen we beide presidenten worstelen. Een geveinsde glimlach,  een soort van joviale schouderklop, maar dat die twee niet van dezelfde wijn houden, is zonneklaar.

Obama lijkt me een type dat nieuwsgierig is naar een lokaal Italiaans druifje als garganega. Trump drinkt vermoedelijk alleen pafferige Amerikaanse chardonnay. Gemaakt door hard working US citizens natuurlijk.

Dus stel je dan eens voor: die twee druiven in één fles. Zoveel tegenstellingen. Kan de kurk het houden?

Wijnmaker Tenuata Sant’Antonio durft het aan. Hij maakt de SCAIA 2015 van 55% Obama en 45% Trump. Garganega en chardonnay dus. Een wijn die overigens op grote afstand staat van ieder politiek toneel. Dat maak ik er van. Hij werd vernoemd naar de kalkrijke vulkaangrond waarin de druivenstokken geworteld zijn. In Veneto, Noord-Italië. Een unieke samenstelling. Deze druivencombinatie ben ik in ieder geval nog niet eerder tegengekomen.

Die combinatie resulteert in een sterk tropisch geurende wijn. Een tikje opgedirkt misschien, zoals Melania Trump nu. Maar wel aantrekkelijk, zoals Melania Trump toen. De smaak is tamelijk vol en roert in datzelfde tropische bereik. En hoera voor Obama: het overwicht van garganega in deze blend is doorslaggevend. Deze van nature zuurrijke druif zorgt namelijk voor een tintelende frisheid. De afdronk is aanzienlijk.

Deze SCAIA is niet zozeer een intrigerende als wel een ongecompliceerd heerlijke wijn. Zoals dit stukje tekst meer traumaverwerking is dan een fatsoenlijke wijnreview. En fatsoen, dat is waar ik op wil proosten. Met deze SCAIA. Zo vaak als het kan.

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Bovino.nl

Discussion

2 Responses to “Proosten op de fatsoenlijkheid”

  1. Prachtig verhaal Rienk, ik heb deze ook gedronken ( en de rose ) . Mooie wijn, complex maar toch verfrissend. Garganega is een topdruif, vaak ondergewaardeerd evenals cortese bij de Gavi.
    By the way….kan de kurk hem houden…..die van mij hadden beide een glazen stopje.Blijf je blog volgen.
    ps nog es een #twitterruiltje doen?

    Posted by pascal | 08. feb, 2017, 09:59
  2. Dank Pascal! En je hebt volgens mij gelijk: er zat geen kurk op. :-) Goed idee wbt twitterruil! Ik ga je wat interessants sturen, deze of volgende week! Cheers, Rienk

    Posted by rienk | 08. feb, 2017, 13:01

Post a comment

Vinoblog Twitter