// Je leest nu...

Nieuws

Pure eenvoud uit Montalcino

En we schakelen over naar Toscane. Naar de Rosso Toscano ‘San Biagio’ 2010 van Brunello-producent Lisini.

Volgens goed gebruik in Montalcino wordt deze wijn voor de volle 100 procent gemaakt van sangiovese. De druiven voor deze wijn komen uit het zuiden van het gelauwerde Italiaanse wijngebied, daar waar het (nóg) warmer is. Wijngaarden op hoogte (circa 300 meter) weren de druiven tegen warmteletsel. Ook profiteren de trosvruchten van een verkoelende zeewind die landinwaarts blaast.  

De warmte-koude invloed heeft een positief effect op de geur van deze rosso. Die is behoorlijk aromatisch. Een plukje tabak. Een dennennaald. En vooral heerlijk weelderig fruit. Vers fruit, met een ingebouwd, verleidelijk zoetje. Kers. Pruim. Aardbei. Prakken tot een prutje. En dan flink opschuren. Want de ‘San Biagio’ is als een Italiaanse design schoen: gelikt en gelakt. Gepolijste klasse.

Wat via de neusgaten wordt aangekondigd, krijg je in de mond bevestigd. Deze rosso pleziert de tong met z’n gulle fruitigheid. Een wijn die de wangzakken vult met sappige kersen en aardbeien. Een vleugje amandel. Wat verlegen kruiderij. Fijne zuren en tannines toe. Smooth. Over de bescheiden afdronk kan ik alleen maar zeggen: daarvan had ik meer gelust. Laat het een kritiekpuntje zijn.

Deze rode staat voor échte Toscaanse sangiovese. Ik heb duurdere Rosso di Montalcino gedronken die nog niet de helft van het bovengenoemde smaakplezier kon leveren. In dat opzicht is de ‘San Biagio’ een koopje. Weeg je de prijs van de wijn op complexiteit, dan is ie minder voordelig. Je betaalt hier namelijk voor eenvoud. Pure en smaakvolle eenvoud, dat wel. En daarmee is deze wijn toch een zekere kandidaat voor mijn verlanglijstje. 

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Ombrerosse.nl

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter