// Je leest nu...

Nieuws

Sangioveto, uhu wat lekker!

Uhu lijmDat je Toscane op verschillende manieren kunt inschenken, weet iedereen die de bekende wijnen uit deze geliefde Italiaanse vakantiestreek al eens heeft geprobeerd. Maar écht anders zijn toch wel de wijnen van Enrico Fossi – een producent uit de buurt van Florence die hard werkt aan een cultstatus. Fossi maakt  groteske, typisch Italiaanse wijnen met druiven die voor een aanzienlijk deel niet uit Italië komen (Cabernet Sauvignon, Malbec, Riesling).

Prijzige wijnen, dat moet gezegd. Ik doe het dan ook met zijn instapwijn Sangioveto (2005), een blend van hoofdzakelijk Sangiovese en wat Cabernet Sauvignon en Malbec. Maar ook deze donkerpaars kleurende wijn doet mee met de big boys.

Wat meteen in de neus doorkomt is rijp rood fruit, pruimen en bosbessen vooral. Maar de geur is niet zwoel. Eerder strak. Als het gezicht van Marijke Helwegen. Wellicht dankzij de toevoeging van Cabernet en Malbec, want beide druiven geven de wijn – ondanks slechts 12,5 procentjes alcohol – een behoorlijke portie strengheid. Alsof Fossi met een zweepje op de druiven heeft staan meppen. Of wat lijm in het druivensap heeft gespoten. Want daar moet ik de hele tijd aan denken: aan de Uhu plakselpot waarmee we vroeger op de basisschool knutselden. Het zit in de geur verstopt. En nostalgie of niet: ik vind het lekker. 

In de mond ongeveer hetzelfde verhaal. Een krachtige, pittige inzet, alleen is de lijmcomponent nu verdwenen.  Wat er voor terugkomt zijn caramel- en vanille-achtige tonen die de scherpe randjes er een beetje vanaf proberen te slijpen. Fossi houdt van houtwerk, zoveel is duidelijk. Dat zal niet iedereen plezieren. Temeer deze tonen aanhouden in de afdronk. Een lange, heerlijke afdronk overigens, waarin een rozijnensmaak samengaat met wat plukjes gras.

Ik zit hier ondertussen flink te genieten. En denk dat deze Sangioveto de komende paar jaar zelfs nog lekkerder wordt als de wijn wat uitrondt. Als Marijke uit het de wijn is vertrokken, zo gezegd. Voor nu rest alleen nog een bodempje drap in het glas. Want oh ja, Encrico Fossi filtert zijn wijnen niet.  

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: deitaliaan.nl

Zoektermen:

  • uhu lijm

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter