// Je leest nu...

Nieuws

Soave flaneert jaarlijst binnen

FlanerenDe laatste dag van het jaar komt alweer in rap tempo dichterbij. Tijd om balansen op te maken, terug te blikken. Tijd voor jaarlijstjes.

Voor één van die lijstjes – de favo witte wijnen 2012 – krabbel ik op de valreep een onmisbare kandidaat bij: de Soave ‘Vigna della Corte’ 2010 van wijnhuis Corte Adami. Een vollere stijl Soave, getrokken van 40 jaar oude garganega druiven.

Een pracht van een wijn, afkomstig uit Veneto. De habitat van de garganega bestaat hier uit morenen, vulkanisch gesteente en kleibodem. Dat geeft deze vol smakende ‘cru’ z’n kracht én finesse.

Alsof de banketbakker door het glas zwiert. Gist ruik ik, boter en vanille. Gekonfijte citrusschil. Appeltje. En een snuf witte peper. Een werkelijk fantastische geur.

In de mond trakteert de ‘Vigna della Corte’ op een volle smaakbeleving. Rijp fruit. Vleugje perzik. Maar ook een minerale sensatie. Een wijn die wordt uitgelijnd door strakke zuren. Dat zorgt voor een prachtige balans. Precies de souplesse waar prachtwijnen in voorzien. Om het feest compleet te maken, krijg je ook nog een fijn Italiaans bittertje na, met wat salmiak en appeltjes.

En zo dendert deze Noord-Italiaan pardoes de top-5 van m’n witte favorieten 2012 binnen. Hoewel denderen? Een wijn met deze flair flaneert zo’n eindklassement binnen. Ik wil maar zeggen: een royale aanrader.

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Puur en Passie

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter