// Je leest nu...

Nieuws

Spaanse tempranillo bewaart spanning tot het laatst


Het equivalent van oververhitte, poepiebruine, bijkans verschrompelde badgasten, dat is zo’n beetje het vooroordeel dat ik heb bij Spaanse rode wijn. Net een beetje té veel extract en té veel vanille. Zacht als een emmer zonnebrandcrème. 

Maar het is een vooroordeel. En een achterhaald vooroordeel. Het zegt meer over mijn liefhebberij voor Spaanse wijn (we noteren een plusminnetje), dan over Spaanse wijn zelf. Toch wordt mijn vooringenomenheid niet zelden gestreeld. Ook de Ubalinda Reserve 2001 van Bodegas Santa Rufina doet aanvankelijk weinig moeite het stigma de nek om te draaien.

Deze volrode komt uit de D.O. (Denominación de Origen) Cigales – een wijngebiedje ten noordwesten van Madrid. Hij is gemaakt van de Iberische trots, de tempranillo druif, en werd twee jaar omarmd door Frans en Amerikaans eiken. De wijn is inmiddels een dikke tien jaar oud. 

Dat zorgt voor een wat verschoten robijnrode kleur, waarin je de jaarringen ongeveer kunt tellen. De Ubalinda heeft een tamelijk diepe neus van rijp fruit: bosvruchten en veel pruimen. Tikkie jammig. Wat chocolade. Iets vegetaals. Een zoete zweem heeft ie ook, maar zeker niet overheersend. Dat alles wordt aangesmeerd met een flinke kledder tomatenpuree. Een struis pak geuren, maar net als de kleur is de presentatie eerder belegen dan sprankelend.   

Dat geldt ook voor de smaak. Die is vol en zacht met prachtig versmolten tannines. De vanillepunch blijft uit. Het hout is mooi gedosseerd en degelijk ingemetseld tussen het donkere fruit. Dat is waar m’n modaine-strandtoeristen-associatie spaak loopt. De Ubalinda komt op het einde zelfs over de brug met heerlijk frisse zuurtjes.

Tot zover materiaal voor een oké beoordeling.

Maar dan de afdronk. Die is een recensie op zich waard. Een lange en intense echo. Veel fruit blijft er hangen, vanille, citrusvruchtenschil, kruidigheid én – pardon, waar kom jij vandaan?! – een opvallende sappigheid.

De Ubalinda bewaart de spanning tot het laatst. Nagenieten van de buitencategorie. 

Score?
Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: ildiVino.nl

Discussion

2 Responses to “Spaanse tempranillo bewaart spanning tot het laatst”

 1. Hi Rienk

  Heb me ziek gelachen.
  Jaarringen! Ha ha

  Posted by Seb | 03. apr, 2012, 20:32
 2. Wijn is om te lachen, toch?! :)

  Ciao!
  Rienk

  Posted by Rienk | 03. apr, 2012, 21:38

Post a comment

Vinoblog Twitter