// Je leest nu...

Nieuws

Wijn apps: Barolo Enogea

SONY DSC

Een iphone of smartphone zonder apps, is als een wiel zonder spaken. Tussen al die handige, grappige en informatieve programmaatjes vind je steeds meer wijnapps. Ik download me een slag in rondte. En ja, soms geef ik er geld aan uit. Ondertussen vraag ik me af: wat zijn ze eigenlijk waard die wijn apps? Deze keer Barolo Enogea voor iphone.

Wat kun je met deze wijn app?

ENORM de wijngeek uithangen.

Screenshot Barolo EnogeaMet de Barolo Enogea app leer je alle cru’s in Barolo eenvoudig uit het hoofd (hoewel, het zijn er best veel!). De hele lappendeken aan specifieke wijngaarden (= cru’s) binnen dit wereldberoemde Noord-Italiaanse wijngebied is hier vertegenwoordigd. De sterren-cru’s – Brunate, Cannubi, Cascina Francia, Vigna Rionda, Sarmassa, Ginestra, Monprivato – maar ook de minder bekende. Pas sinds 30 september 2010 worden de cru’s officieel erkend volgens Le Menzioni Geografiche Aggiuntive – aanvullende geografische definities binnen de Barolo DOCG.

Voor wie beperkt is ingevoerd: wat is Barolo eigenlijk? Barolo is één van de grootste wijnen van Italië, vernoemd naar een dorpje in het hart van Piëmonte, net onder de stad Alba. In oppervlakte stelt de DOCG (appellatie) weinig voor. Het gebied bestrijkt van noord naar zuid circa 15 km, op het breedste punt niet meer dan 8 km. De appellatie omvat 11 dorpjes/buurtschappen: Cherasco, La Morra, Verduno, Roddi, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Serralunga d’Alba, Castiglione Faletto, Novello, Monforte d’Alba en natuurlijk: Barolo.

De Barolo Enogea app gebruikt als vertrekpunt een kaartje met daarop de 11 dorpen. Door te klikken op 1 van de dorpen, krijg je een gedetailleerde kaart met de cru’s voor je. Klik je door naar een cru, dan krijg je basale info over de betreffende cru. Onder meer: ligging, hoogte en producenten die wijngaarden hebben binnen de cru. Rechtsboven op het scherm klik je naar Google Maps, waar de betreffende cru is terug te vinden op een satellietfoto.

Naast het kaartmateriaal, kun je cru’s en wijnproducenten ook vinden via een zoekfunctie. Daarnaast is er een overzicht met handige adressen en links.

Kost ie?

De app kost 7,99 euro. Voor een euro minder koop je bij Enogea de ‘echte’ kaart. De uitgeverij van wijnschrijver Alessandro Masnaghetti maakt kaarten en apps van wijngebieden in Italië en Frankrijk. Ook publiceert Enogea magazines en ebooks.

Wat is ie waard?

Barolo EnogeaDe app geeft een schat aan geografische info over de Barolo DOCG. Prettig om die info op zak te kunnen steken. De app is overzichtelijk – al komen de detailkaarten op het compacte iphone-scherm niet helemaal tot hun recht – en eenvoudig bedienbaar. Tegelijkertijd is de info over de cru’s vrij staccato en summier. Veel meer dan een papieren kaart in digi jasje is het niet. Dat maakt deze app vooral praktisch in toepassing, interessant voor een doelgroep die al Barolo-kenner is.

Voor in-depth info over de afzonderlijke Barolo-dorpen en hun cru’s biedt Enogea 4 aanvullende apps voor de ipad (dus niet voor iphone), te downloaden voor 7,99 euro per stuk.

Dus?

Voor zover ik weet is dit de enige geo-weergave van de officieel erkende Barolo cru’s op de iphone. Voor Barolo-diehards een prachtige en handzame bron van informatie. Niet te missen.

Maar toch: 8 euro is prijzig. Voor iedere app. Jammer dat aanvullende info over de Barolo cru’s is verstopt in nog eens 4 apps, die bovendien alleen beschikbaar zijn voor ipad. Wil je het hele Barolo Enogea app pakket compleet hebben, dan ben je 40 euri lichter.

En tsja, voor dat geld koop je ook een mooie fles. Een fles Barolo uiteraard.

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter