// Je leest nu...

Nieuws

Wijn apps: Vino Mobile

Een iphone of smartphone zonder apps, is als een wiel zonder spaken. Tussen al die handige, grappige en informatieve programmaatjes vind je steeds meer wijnapps. Ik download me een slag in rondte. En ja, soms geef ik er zelfs geld aan uit. Ondertussen vraag ik me af: wat zijn ze eigenlijk waard die wijnapps? Deze keer Vino Mobile.

Wat kun je met deze wijn app?

Verschillende kanten op. Vino Mobile – amai, wat een woordgrap trouwens! – bestaat uit een pakket van 4 apps, afzonderlijk te downloaden uit de appstore. De app is ontsproten aan het brein van de Zwitserse wijnschrijver Kurt Gibel.  Hij schreef verschillende boeken over wijn en wijnproeven, waarvan een aantal vertaald zijn in het Nederlands. De Vino Mobile wijn app is volledig in het Engels.

De meest onnozele app van het stel is Vino Mobile Temperatures. Trek aan wat schuifjes op je scherm en je weet hoe lang het duurt voordat je flesje wijn van (bijvoorbeeld) kelder- op drinktemperatuur is. Daarbij geef je aan wat de temperatuur is van de omgeving, wat de gewenste drinktemperatuur is, de flesgrootte (variërend van 0,375 tot 1,5 liter) en welke manier je de wijn wilt opwarmen/koelen (lucht of (ijs)water). De app berekent vervolgens een richttijd waarin de wijn opwarmt of afkoelt. Bravo!

Interessanter is Vino Mobile Vintages.  Voor zover ik heb kunnen ontdekken is dit de meest uitgebreide oogstjarentabel die beschikbaar is voor iphone en smartphone. Niet alleen kun je per land zoeken naar goede en slechte wijnjaren, ook vind je binnen de landen een uitplitsing naar regio. En dan niet alleen de bekendste regio’s, maar bijna alle ter zake doende wijngebieden wereldwijd. Bovendien heeft de app een aardige zoekfunctie waarmee je kunt speuren naar excellente of juist waardeloze oogstjaren in een bepaald land of continent.

Zo blijkt dat we in Europa het afgelopen decennium slechts één volslagen rukjaar hebben gehad.  Alleen 2002 in Piëmonte was compleet waardeloos. Dat we het in Europa verder zo goed hebben getroffen, wist ik niet.

Met Vino Mobile Wine Profiles worden de oogstjaren gekoppeld aan informatie over circa 430 wijngebieden. Per land of streek  kun je informatie vinden over de meest typische wijnen en druivensoorten met hun karaktereigenschappen (geur, smaak, alcoholpercentage). Daarnaast krijgen de besproken wijnen een kwaliteitsstempel mee en een indicatie van het bewaarpotentieel.  

Tot slot geeft Vino Mobile Wine Tasting een compleet repertoire aan wijnproef do’s & don’ts. Praktisch alle kenmerken van kleur, geur, smaak, harmonie en karakter passeren de revue. Welke schakeringen kan een bloemige wijn hebben? Hoe herken je bitter in een wijn? Wat zijn voorbeelden van tanninerijke wijnen? Voor de beginnende wijnproever geeft deze app een mooie handleiding bij ieder minitieus te ontleden glas wijn. Maar ook voor de gevorderde proever bevat de app genoeg materiaal om op terug te vallen. Vino Mobile Wine Tasting is ook verkrijgbaar als Ipad app.        

Kosten ze?

Alleen de Vino Mobile Temperatures is gratis. En laat dat nu net de app zijn die je niet wilt downloaden. De oogstjarentabel (Vintages) kost 0,79 eurocent, Wine Tasting 2,99 en Wine Profiles 3,99 euro.

Wat zijn ze waard?

Uiteindelijk zijn Wine Tasting en Wine Profiles de meest waardevolle apps uit dit pakket. Ook omdat de oogstjarentabel bij de laatste app is inbegrepen. Over wijnproeven kun je heel veel informatie vinden op internet en in boeken. Bovendien ontdek je wijn pas echt door er zelf al snuivend en slurpend op los te associciëren. Al die richtlijnen kunnen ook een obstakel zijn. Heb je de Wine Tasting app daarom écht nodig: neuh.

Wine Profiles bewijst vooral zijn nut als naslagwerk. Voor wie de Wijngids van Hugh Johnson te veel papier bevat, is dit een handig, overzichtelijk én goedkoper digitaal alternatief.

Dus?

Prima apps met een duidelijke interface, weinig opsmuk en eenvoudig in gebruik. Nu maar hopen dat de database van Vino Mobile wordt onderhouden en geüpdate, zodat je er blijvend je voordeel mee kunt doen.

Zoektermen:

  • wijnjaren tabel

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter