// Je leest nu...

Interviews

Zwitserse wijn is pure liefhebberij – deel I

Ik was nooit eerder in Zwitserland. Althans, niet voor Zwitserse wijn. Best gek, want net als dat andere Alpenland – Oostenrijk – kent Zwitserland wijnproductie van hoog niveau. In twee vinoblogs doe ik verslag over mijn kennismaking met Zwitserland wijnland. Want als Zwitserse wijnen zo lekker zijn: waarom drinken we er dan zo weinig van in Nederland?

Het antwoord op die vraag is even voorspelbaar als vervelend. Als niet EU-land is import van Zwitserse wijn duur. Daarnaast vindt de productie van Zwitserse kwaliteitswijn veelal plaats in kleine familiebedrijven, die net genoeg hectoliters maken om het thuisland nat te houden. Waar hebben we dit eerder gehoord? 

Kat uit de boom

Je moet dus wel haast gek zijn om Zwitserse wijn te importeren. Temeer Zwitsers bekend staan als eigenheimers, waar je als wijnimporteur maar moeilijk een voet tussen de deur krijgt. Daar heeft Jeroen van Hunnik van Nobel Wijnkoperij en streepje voor. Als vinoloog, liquorist en sommelier bij restaurant Karel V in Utrecht weet Jeroen niet alleen waar hij het over heeft, hij is bovendien getrouwd met een Zwitserse vrouw.

“Voor een buitenstaander kan Zwitserland een moeilijk land zijn”, erkent hij. “Heel anders dan Italië, waar je met veel hartelijkheid op de wijnbedrijven wordt ontvangen. In Zwitserland zijn ze dat niet gewend. De wijnbedrijven hebben meestal een lange familietraditie, van vader op zoon. De afzetmarkt is vanuit die traditie al lang bepaald. Ze kijken de kat uit de boom. Maar als ze weten dat je een beetje Schweizerdeutsch spreekt, gaan er voorzichtig wat deuren voor je open.”

“Ik probeerde de wijnen van Marie-Thérèse Chappaz – een van de bekendste Zwitserse wijnmakers – naar Nederland te halen. Heel lastig. Ik kan daar wel gaan proeven, maar ze heeft gewoon geen wijn voor me. Het is me één keer gelukt om 72 flessen mee te nemen. Dat was écht eenmalig.”

Proeven: Jeroen schenkt verschillende Zwitserse wijnen in. We beginnen met de  Riesling – Silvaner (alias Müller Thurghau) 2010 van Weinkellerei Rahm,  Schaffhausen. Grote speler met productiegebied in het noorden en noord-oosten van  Zwitserland, die naast wijn vooral bekend is vanwege de vruchtensappen. De Riesling- Silvaner is een heldere, witte wijn, fruitig en mineralig met goede zuren. Prima wijn om de  smaakpapillen op te starten voor een heerlijke lunch. Kenmerkende Zwitserse wijn? Neuh, dat proef ik er niet aan af.

Kwaliteit

Geen eenvoudig wijnland dus, Zwitserland. Maar dat heeft ook een positieve kant. Door de relatief hoge prijs van een fles Zwitserse wijn, het grotendeels voorbestemde afzetgebied en de beperkte promotie in het buitenland, heeft het voor Zwitserse wijnproducenten alleen zin om kwaliteit over de landsgrenzen te tillen. Alleen voor kwaliteit is een markt, niet voor dure massawijn. En dat is boffen, want als je in Nederland Zwitserse wijn koopt, is het vaak van de betere soort.

Proeven: Prá Bianco DOC 2009 van Guido Brivio, Ticino. Zwitserse wijn gemaakt van Franse druiven (Chardonnay, Sémillon, Sauvignon Blanc en Merlot) met een duidelijk Italiaanse touch. Witte wijn van rode Merlot? Het vinifiëren van witte wijn uit Merlot schijnt een streekeigen specialiteit te zijn in het Zuid-Zwitserse kanton Ticino. De druiven worden voorzichtig geperst en gelijk gescheiden van de schillen. De kleurstoffen uit de schillen blijven daardoor achter. Het afgetapte sap zorgt voor witte wijn. Lekkere wijn. Met bloemigheid, wat citrus, een goede mondvulling en bittertje op het eind dat een beetje aan de Italiaanse Verdicchio doet denken. Heerlijk, maar heb ik hier het ‘Zwitserleven gevoel’ geproefd? Het komt in de buurt.

Zwitserland: de stats

Zwitserland produceert jaarlijks 1,1 miljoen hectoliter wijn. Dik de helft minder dan buurland Oostenrijk en slechts een fractie van de jaaropbrengst van wijngiganten als Frankrijk, Italië en Spanje. Er wordt net iets meer rode wijn dan witte gevinifieerd. Wijnbouw vind je door heel Zwitserland. De 6 bekendste gebieden zijn: Valais (Wallis), Vaud, Genève, het 3 meren gebied (tussen Yverdon, Neuchâtel en Biel), Graubünden en Ticino. Uiteraard vind je in de berggebieden hooggelegen wijngaarden. Visperterminen is met 1100 meter zelfs het hoogstgelegen wijndorpje van Europa.

In deel II van deze vinoblog meer over Zwitserse wijn: inheemse druiven, Zwitserse degelijkheid, typische kenmerken. Ik proef nog meer wijnen. En uiteraard volgt de conclusie: is Zwitserland wijnland de moeite waard?

Zoektermen:

  • zwitserse wijnen
  • zwitserse wijn
  • importeur zwitserse wijnen

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter