// Je leest nu...

Interviews

Zwitserse wijn is pure liefhebberij – deel II

Zwitserland wijnlandIk was nooit eerder in Zwitserland. Althans, niet voor Zwitserse wijn. Best gek, want net als dat andere Alpenland – Oostenrijk – kent Zwitserland wijnproductie van hoog niveau. In twee vinoblogs doe ik verslag over mijn kennismaking met Zwitserland wijnland. Want als Zwitserse wijnen zo lekker zijn: waarom drinken we er dan zo weinig van in Nederland?

Deel II van deze vinoblog gaat verder waar deel I ophield. Zo gaat dat met series. We zoemen verder in op Zwitserland wijnland. Onder meer op inheemse druivensoorten, bodemsoort en de invloed van Zwitserse wetgeving op de wijnbouw. 

Lappendeken

Het onderhouden van een wijngaard in een geaccentueerd alpenterrein is geen sinecure. Op bepaalde plekken bestaat de bodem uit gesteente, andere plekken bestaan uit klei of morenen. “Dat zorgt er voor dat Zwitserse wijngaarden vaak uit kleine, versnipperde stukken grond bestaan”, legt Jeroen van Hunnik  uit. Zijn wijnhandel Nobel Wijnkoperij is gespecialiseerd in Zwitserse wijnen. “Het zijn wijngaarden die alleen met de hand kunnen worden bewerkt. En arbeid is duur in Zwitserland. Dat telt op bij de prijs van een fles wijn.”

Naast de lappendeken aan wijngaarden, is ook het sterk variërende alpenklimaat van invloed op de wijnbouw. Neem het plaatsje Fläsch, in Graubünden, waar het wijngoed van Thomas Marugg ligt. Jeroen: “Tijdens het groeiseizoen kan het hier overdag erg heet zijn. In de ochtend komt vaak mist voor. Dat komt door de kou in de bergen ‘s nachts. Mist kan zorgen voor rot. Maar hier niet. ‘s Middags steekt er namelijk een föhnwind op die de wijngaarden droog blaast. Het kan er overigens ook erg slecht weer zijn. Maar de wijngaarden zijn zo gelegen dat het zwaar weer relatief snel naar een ander aansluitend dal kan trekken. Deze factoren zijn erg bepalend of een gebied geschikt is voor wijnbouw. Of niet.”

Altijd weide

“En dan is er nog de Zwitserse wetgever”, vervolgt Jeroen. “Als je door Zwitserland rijdt, kom je heel weinig reclameborden tegen. In tegenstelling tot Italië bijvoorbeeld, waar de reclame je om de zoveel meter tegemoet schreeuwt. Daarom is Zwitserland ook zo’n prachtig land; netjes, degelijk en opgeruimd. Alles zeer overwogen. Maar dat heeft ook een keerzijde. Zo zijn er bepaalde stukken grond die ooit als weide zijn bestemd. Ook als die weidegrond een potentiële toplocatie voor wijnbouw herbergt, blijft de grond vanwege die oude bestemming altijd in gebruik als weide. Onwrikbaar, die Zwitsers.”
 
Druivensoorten

Chasselas en Blauburgunder (Pinot Noir) zijn de meest aangeplante witte en rode druiven in Zwitserland. Ze geven wijnen van zowel bulk- als topkwaliteit. Van Chasselas wordt Fendant gemaakt, de bekendste witte Zwitserse wijn. Dôle, de bekendste rode, bestaat naast Pinot Noir (vaak) uit Gamay. Zwitserland heeft ook eigen druivensoorten. De witte Petite Arvin (waarvan in heel Zwitserland maar 65 hectare is aangeplant) en Amigne (slechts 39 hectare) bijvoorbeeld, en de rode druiven Humagne Rouge en Cornalin.

Proeven: Blanc de Mer AOC 2009 en Petite Arvine AOC 2009 van Jean-René  Germanier, Valais. De Blanc de Mer bestaat voor het grootste deel uit Chardonnay,  aangevuld met de inheemse druif Amigne. Aantrekkelijke, houtgerijpte wijn, vol en intens en  met duidelijke mineraliteit, wat honing en petroleum. Eigen stijl Chardonnay. Althans, op z’n minst voor mijn smaak. De Petite Arvine is wat verfijnder. Wat frisser en verkwikkender,  maar minder krachtig en uitgesproken. Misschien het verschil tussen wel en geen  houtrijping. De wijn kan goed ouderen. Circa 5 jaar flesrijping maken de wijn voller en rijker. Beide wijnen overtuigen als karakteristieke exponenten van Zwitserland wijnland.

Typisch Zwitsers

Wijnliefhebbers wereldwijd vragen tegenwoordig om frisse en fruitige wijnen die jong kunnen worden gedronken. Producenten in Zwitserland nemen het niet zo nauw met die trend. Jeroen: “Zwitserse kwaliteitswijnen hebben vaak even tijd nodig. Als die flessen een aantal dagen openstaan, dan worden ze beter. Dat heeft te maken met de klassieke manier van wijnmaken in Zwitserland. De meeste Zwitserse wijnen kunnen lang ouderen.”

“Typisch voor Zwitserse witte wijn is ook het filmische, volle mondgevoel. Ook dat heeft een traditionele achtergrond. Veel druiven hebben genoeg zuren voor het geheel of gedeeltelijk toepassen van de malolactische vergisting. Zo blijft de frisheid van de wijn behouden, maar tegelijk wordt de wijn wat molliger en ronder.”

Proeven: Tot slot laat Jeroen twee rode wijnen proeven: de Fläscher Blauburgunder 2007 en Fläscher Blauburgunder Barrique 2004 van Thomas Marugg, Fläsch. Beide Blauburgunder wijnen knallen van het fruit. De niet-houtgerijpte variant heeft een zeer intense geur van aardbeien-, bramen en  frambozenjam. Het zweempje dierenlucht geeft de wijn wat reliëf. In de mond is de wijn vooral fruitig en zacht, hoewel ook nog een tikje stroef. De Barrique variant is van een andere klasse. Buitencategorie, wil ik zelfs stellen. Opnieuw intens fruitig (maar meer donker fruit) en tongstrelend zacht, maar hier meer diepte, meer klasse, meer humus, meer Bourgogne of zelfs een beetje Barolo. Fantastische wijn!

Dus? Iedereen aan de Zwitserse wijn?

Nou, er zijn genoeg redenen te verzinnen om Zwitserland als wijnland te negeren en voor vergelijkbare kwaliteit door te reizen naar Oostenrijk, Duitsland of (Noord-)Italië. Zwitserse kwaliteitswijn is immers relatief duur, het is beperkt verkrijgbaar in Nederland en voor de wijnen op dronk zijn moet je wat geduld kunnen opbrengen. Bovendien bestaat de kans dat een bezoekje aan de Zwitserse wijnboer uitdraait op een deceptie.

Allemaal waar. Maar zoals ik tijdens de beknopte inleiding op Zwitserland wijnland heb kunnen ervaren: Zwitserse wijnen zijn gevarieerd, in sommige gevallen onderscheidend en vooral erg lekker. Ze zijn op z’n minst een prima alternatief op het ‘geijkte aanbod’, voor de wijndrinker die speurt naar bijzondere kwaliteit. Of zoals Jeroen zegt: “Zwitserse wijn is pure liefhebberij!”

Zoektermen:

  • petite arvine tot wijn gemaakt
  • waar wordt petite arvine tot wijn gemaakt

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter