// Je leest nu...

Nieuws

Côtes du Rhône te goed voor deze wereld

Les Dentelles Montmirails

Ik heb het niet kunnen vinden: gore wijn uit de Zuidelijke Rhône. Tijdens twee weekjes Franse Vaucluse heb ik alleen maar goede wijn geproefd. Wijn die op z’n minst fatsoenlijk smaakte, maar veel vaker lekker of zelfs voortreffelijk. Wat is het lot van dit soort wijn? Juist,  een plek in de kofferbak voor een enkele reis Nederland. 

Ideale bestemming trouwens, de Vaucluse. Het stukje Provence rondom de Mont Ventoux faciliteert in alle omgevingsfactoren voor een geslaagde zomervakantie. Je vindt er zon, warmte, zo nu en dan afgewisseld met een verfrissende Mistralbries. Je vindt er gezellige marktjes, waar verse ingrediënten worden verkocht voor een heerlijk mediterrane dish. En terwijl je een straf bakje espresso bestelt, kun je genieten van prachtige vergezichten, met die ene uitzonderlijke glooiing als niet te ontwijken middelpunt: de Mont Ventoux. Wie de sportieve uitdaging aandurft, drukt zijn fietsbanden tegen het verhitte asfalt van de Grote Kale Reus omhoog.

Goede wijn, goede prijs

Dat een fles wijn zich na afloop van deze uitsloverij goed laat smaken, mag je van me aannemen. Uiteraard heb ik het hier over streekwijn, want die is, zoals gezegd, over het algemeen zeer de moeite waard. Niet alleen is de kwaliteit goed, ook om de prijs hoef je het niet te laten. Degelijke wijn koop je hier vanaf pakweg 3 euro. Tien euro erbij en je treft al enkele uitzonderlijk lekkere wijnen.

Côtes Ventoux: liever rood dan wit

Wat zijn dit voor wijnen? Aan de zuidkant van de Ventoux wordt vooral rode wijn gemaakt van de druiven Grenache, Syrah en Carignan. Ook vind je hier smakelijke rosé. Zeggen althans de liefhebbers, een categorie waartoe ik niet behoor. Witte wijn wordt er ook gemaakt – onder meer van de druiven Viognier, Clairette, Bourboulenc, Grenache Blanc – maar anders dan verfrissend wil ik ze niet noemen.

Dat geldt in ieder geval voor de witte wijnen die we proefden bij Les Vignerons du Mont Ventoux, een coöperatie in Bedoin, aan de voet van de Ventoux. Slurpend aan de wijnbar raakten we wel onder de indruk van de rode Carte Noir en Gigantis – beide wijnen uit het prachtige oogstjaar 2007. ‘s Werelds bekendste wijnschrijver Robert Parker noteerde voor die laatste wijn zelfs 90 punten (uit 100).

Zuidelijke Rhône

Toch staat de AOC Côtes du Ventoux (misschien wel door die berg) in de schaduw van de AOC Côtes du Rhône – een wijnstreek die zich uitstrekt van Lyon tot Avignon langs de stroom van de Rhône. Het noordelijke deel heeft de meest prestigieuze en elegantste wijnen (Côtes Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph), het zuidelijke deel de meer betaalbare.

Met uitzondering van Châteauneuf-du-Pape, waar de prijzen voor de gelijknamige wijn behoorlijk afsteken tegen die van andere wijnen uit de regio. Hoe voortreffelijk Châteauneuf-du-Pape ook kan zijn, ik gun het de hordes Amerikanen die het saaie wijngehucht overspoelen.

Heerlijke dorpjes

Liever op de fiets vanuit Vaisson-la-Romaine op weg naar de Côtes du Rhône Villages. Schitterende dorpjes waar je vaak lekker kunt eten en natuurlijk wijn kunt proeven, om er vervolgens met de auto terug te keren voor een partijtje van het beste dat de dorpjes te bieden hebben. Zestien villages mogen hun naam op de flessen plakken. Dat hoeven niet altijd de allerlekkerste Côtes du Rhônes te zijn, maar heerlijk zijn ze vaak wel.

Gulzig lieten we onze glazen vollopen, onder meer met Séguret, Sablet, Rasteau, Lirac, Plan de Dieu, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise en Gigondas. Stevige rode wijnen voornamelijk bestaande uit Grenache, Syrah en Mourvèdre, met een alcoholpercentage dat vaak boven de 14% ligt. In hartje Gigondas, bij Le Caveau du Gigondas, proefde en kocht ik uit de topjaren 2005 en 2007 een paar lievelingen van Domaine de la Mavette en Moulin de la Gardette. Maar dat is nu het aardige, het hadden evengoed dorpsgenoten kunnen zijn. Of domaines uit het nabij gelegen Vacqueyras, Cairanne, of…

Côtes du Rhône is te goed voor deze wereld.

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter