In ChĆ¢teau Sainte-Roseline, in Zuid-Oost Frankrijk, greep Nederland net naast de wereldtitel blind wijnproeven. De teams kregen maar liefst 12 wijnen voorgeschoteld, waarvan men moest bepalen wat de belangrijkste druif in de wijn is.
Naast het herkennen van de druivensoort, konden er punten verdiend worden door de herkomst (het land en de regio) te herkennen. Tot slot waren er nog punten te verdienen met het bepalen van het juiste jaar en het aangeven wie deze wijn geproduceerd heeft. De deelnemers krijgen twaalf wijnen voorgezet: vijf witte, vijf rode, ƩƩn mousserende en een zoete of versterkte wijn. Het gaat dan meestal om niet te goedkope maar ook niet te dure wijnen tussen de 15 en 100 euro. De teams kregen wijnen uit Frankrijk, Chili, Spanje, Portugal, Verenigde Staten, Griekenland, Italiƫ en Duitsland.
In totaal deden er 33 teams (landen) mee. Het Nederlandse team kwam uit op een totaal van 107 punten. Dat scheelde slechts 1 punt met de kampioen: Roemeniƫ. Een beetje zuur, maar gelukkig was de wijn dat niet (haha).
Het Nederlandse team, genaamd Le Bouchon, bestond uit Lonneke de Bruijn (Waalwijk), Danny van Lamoen (Drunen), Michael de Rooij (Oosterhout) en Coen Pollaert (Dongen-Vaart). Ze zijn hier al jaren mee bezig en als echte horeca-mensen hebben ze een bijzondere voorliefde voor wijnen. Daarnaast vinden ze het een sport om met zān allen de geheimen van zo’n wijn te ontrafelen.
Nou, net naast de wereldtitel! Ze hadden misschien beter een bag-in-box wijn van de supermarkt mee kunnen nemen. Die herken ik blind, haha!
Wel heel bijzonder dat ze proeven waar een wijn precies vandaan komt, chapeau!
107 punten… dat lijkt wel mijn cijferlijst vroeger! Misschien moet ik ook maar eens gaan blind wijnproeven, lijkt makkelijker (en leuker) dan mān studie was
Echt jammer dat Nederland niet heeft gewonnen, maar waarom is het zo belangrijk om te weten uit welk jaar de wijn komt?