Rode wijn kan bij sommige mensen zorgen voor een flinke hoofdpijn. Wetenschappers zouden nu eindelijk achterhaald hebben wat de oorzaak is van deze onaangename bijwerking van rode wijn.
Het gaat om een onderzoek van de University of California (San Francisco), waaruit blijkt dat rode wijn een stof bevat die het metabolisme van alcohol in ons lichaam belemmert. Deze stof heet quercetine, een antioxidant die eigenlijk goed si voor onze gezondheid. Sterker nog, je kan het steeds vaker kopen als supplement. Quercetine is namelijk een van nature veel voorkomende secundaire plantenstof. Deze stof bevindt zich bijvoorbeeld in uien, druiven, bessen, groene thee en bladgroenten. De stof valt scheikundig gezien onder de groep van de flavonoĂŻden, ook wel pigmentstoffen genoemd, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de kleur van bepaalde plantendelen.
Quercetine dus?
Maar wat is er dan mis met quercetine, zo hoor ik je denken? Het wordt immers beschouwd als een gezonde antioxidant en is zelfs verkrijgbaar in supplementvorm. Het probleem is dat wanneer het wordt gecombineerd met alcohol, het schadelijk kan zijn. “Als het in de bloedbaan terecht komt, zet ons lichaam deze ’goede’ stof om in een minder goede variant genaamd quercetin glucuronide”, zo claimt Andrew Waterhouse, professor aan de University of California. “In die vorm blokkeert het de stofwisseling van alcohol.” Dit resulteert vervolgens in het aanmaken van de giftige stof acetaldehyde. En daar zou de oorzaak liggen van onze hoofdpijn.
“Aceetaldehyde is een bekende giftige, irriterende en ontstekingsstof”, legt Apramita Devi uit, postdoctoraal onderzoeker bij het UC Davis Department of Viticulture and Enology. “Onderzoekers weten dat hoge niveaus van acetaldehyde blozen in het gezicht, hoofdpijn en misselijkheid kunnen veroorzaken.”
Genetische aanleg?
In het officiele onderzoek staat ook dat sommige mensen meer genetische aanleg hebben om deze giftige stof aan te maken. Het zou bijvoorbeeld gaan om ongeveer 40% van de Oost-Aziatische bevolking waarbij acetaldehyde zich in hun systeem kan ophopen.
“Wij veronderstellen dat wanneer vatbare mensen wijn consumeren met zelfs een bescheiden hoeveelheid quercetine, ze hoofdpijn krijgen, vooral als ze al een migraine of een andere primaire hoofdpijnaandoening hebben”, zegt co-auteur Morris Levin, hoogleraar neurologie en directeur van het Headache Center aan de Universiteit van Californië. “We denken dat we eindelijk op de goede weg zijn om dit eeuwenoude mysterie te verklaren. De volgende stap is om het wetenschappelijk te testen op mensen die deze hoofdpijn ontwikkelen.”
Pinot Noir en Cabernet Sauvignon?
Het is belangrijk om te melden dat niet elke rode wijn een even grote hoeveelheid van de stof quercetine bevat. Die hoeveelheid hangt namelijk af van de manier waarop de wijn geproduceerd wordt. „Quercetine wordt geproduceerd wanneer druiven worden blootgesteld aan zonlicht”, zegt professor Waterhouse. „Hoe meer zonlicht, hoe hoger het gehalte quercetine. In sommige wijnen kan dit tot vijf keer zo hoog liggen.”
Blauwe druivenrassen zoals Pinot Noir en Cabernet Sauvignon zouden de grootste boosdoeners zijn. Ook bevatten oudere wijnen een hoger gehalte van de giftige stof. Waarvan akte.