// Je leest nu...

Nieuws

Wijn apps: WineStein Pro

WineSteinEen iphone of smartphone zonder apps, is als een wiel zonder spaken. Tussen al die handige, grappige en informatieve programmaatjes vind je steeds meer wijn apps. Ik download me een slag in rondte. En ja, soms geef ik er zelfs geld aan uit. Ondertussen vraag ik me af: wat zijn ze eigenlijk waard die wijn apps? Deze keer WineStein Pro.

Wat kun je er mee?

WineStein Pro is een geavanceerde wijnspijs berekenaar. Dat is op z’n minst al goed voor een opgetrokken wenkbrauw. Want kun je wijnspijs berekenen? Yip, deze digitale sommelier maakt het sommetje.

Hoe werkt het? Je geeft eerst aan welke ingrediënten je voor een gerecht gaat gebruiken. Je scrollt door een overzichtelijk menuutje met bestandelen: vis, vlees, pasta, kaas, pizza. Of je kiest voor  een vegetarische dish. Daarna kun je een oneindige lijst ingrediënten toevoegen. Niet alleen groenten,  maar ook kruiden, specerijen of sauzen. Eenmaal gekozen, geef je aan hoe de ingrediënten worden bereid. Ga je de botervis namelijk bakken, grillen, frituren, marineren, of konfijten? De opties zijn legio. 

Heb je de ingrediëntenlijst helemaal afgewerkt, dan berekent WineStein de wijn die het beste past bij je gerecht. Dit gebeurt met een scoresysteem. 10 punten is de perfect match, 0 punten voor een complete failure. Beide uitersten ben ik nog niet tegengekomen. 

Proef op de som

Ik maak voor de gelegenheid een oer-Hollandse boerenkool met runderrookworst en jus. Welke wijn adviseert WineStein? Een Duitse Spätburgunder. ‘Een vrij lichte wijn met duidelijke rood-fruittonen en proefbare houtopvoeding’. WineStein schat de combinatie redelijk hoog in: 8.4 punten. De app geeft nog een hele rits suggesties, die aflopen in score. Een rustieke premier crus rode Bourgogne is volgens de app de minst logische keuze bij dit gerecht, maar nog altijd acceptabel: 6.5 punten.

De vanilletonen van de Spätburgunder die ik uit de kelder heb gegraaid sluiten inderdaad mooi aan op de prak van boerenkool, aardappel en rookworst. De ronde wijn geeft wat warmte mee aan de stamppot. Meer overigens ook niet. 8.4 punten voor deze combi is dan ook wat hoog.     

Kost ie?

WineStein Pro is gratis te downloaden. Al moet je voor volledig gebruik een kwartaal- of jaarabonnement afsluiten. Dat kost je respectievelijk 0,79 of 2,39 euro. Smetje: die kosten worden in de app store niet helder gecommuniceerd.

Wat is ie waard?

Prachtige app. De struggle die een wijnspijs combinatie kan zijn, wordt met WineStein Pro een stuk eenvoudiger. Ook al is de uitkomst, in het geval van bovenstaande proeve, wat mager.

Niet zo vreemd, want er zijn vele factoren van invloed op een geslaagde combinatie. WineStein gaat vooral uit van de samenstelling en bereidingswijze van het gerecht. De kenmerken van de wijnen worden alleen in algemeenheden aangeduid: type wijn, druivensoort, jong, oud, wel/niet houtgerijpt. Maar niet iedere jonge, houtgerijpte Chianti Classico smaakt hetzelfde. Onmogelijk om al die smaakvariaties te specificeren en te duiden. Dat is nog altijd het werk van de analoge sommelier. 

Dus?

Zonder meer het meest geavanceerde instrument dat ik tot nog toe ben tegengekomen voor het koppelen van wijn en eten. Met WineStein verklein je de kans op een totale wijnspijs fuck-up. Maar zolang smaak een kwestie is van proeven, ervaren, beleven, blijft deze app slechts een hulpmiddel. Wel een hulpmiddel dat het proberen meer dan waard is!

Zoektermen:

  • winestein pro
  • wijn apps
  • wijn bij boerenkool
  • welke wijn bij boerenkool

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter