// Je leest nu...

Nieuws

Atelier: lekkere petroleumwijn uit Griekenland

Nog niet eerder gedronken, een primeur in huize Vinoblog: Griekse wijn.

Tsja, wat weet ik van Griekenland? Dat er zo nu en dan een bosbrand woedt. Dat het land op randje faillissement leeft. Dat er stokoude tempeltjes staan. Dat er dikke, belangrijke boeken zijn geschreven door mythische figuren. Dat ze er ooit bedacht hebben om 42 kilometer en 195 meter te gaan hardlopen, onder de brandende zon nog wel. Dat er coma wordt gezopen door puisterige jeugd uit Nederland. En dat er jaarlijks duizenden diarreebruine toeristen uit het land terugkeren naar onze polders. Dus ja, ik weet genoeg.

Maar wat ik eigenlijk wil weten: kent het land wijnbouw van enige betekenis? Griekse kwaliteitswijn, bestaat het?

Dat laatste kan ik beperkt beamen na het drinken van deze Atelier 2006, gemaakt door Cavino. Een rode wijn bestaande uit 70% Syrah en 30% Cabernet Sauvignon. Geen knockout deze blend, maar wel een fijne medium bodied wijn, met op z’n minst één opmerkelijke reuk- en smaakcomponent.

Want vergeet even de karakteristieken van beide druiven. De kruidigheid van de Syrah en zwarte bessen-/cassis-smaak van de Cabernet lijken door de felle Mediterrane zon te zijn versmolten tot een ronde, wat getemperd rijp fruitdrankje, in z’n geheel niet gehinderd door straffe tannines.

In de neus is het zondoorstoofde fruit gelijk goed waarneembaar, met een vleugje vanille en wat zoetigheid. Geen snoepgoed, maar meer ambachtelijke banketbakkers zoetigheid.  Vrij robuust, niet super uitgesproken. Veel opvallender is de geur van een zalfje dat ik in de winter op de droge huid smeer: Purol.  Daarachter schuilt ook nog ‘iets’ van een goede Sangiovese-neus (zure kersjes). Lekker!

En die petroleum-achtige toon komt ook door in de smaak. Sterker: hij gaat all the way. In de middellange afdronk zit ie er nog. Best opmerkelijk, gezien het brandstoftekort waarmee Griekenland recentelijk te kampen had. Is het smerig? Nee, allerminst. De Purol is een onmisbare component, die het verder niet al te opwindende fruit bij elkaar houdt. En ook nog wordt geruggensteund door wat zuren, al hadden die meer gewicht mogen hebben. Het geeft deze Atelier een smaak die in niets lijkt op wat je van Syrah en Cabernet gewend bent, maar daarom niet minder voortreffelijk naar binnen glijdt.

Score?
Goormatig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandelalleen stilte is gepast
    

Te koop bij: puretaste.nl

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter