// Je leest nu...

Nieuws

Champagne voor de keuterboer

RoncodelleBetulle

Een keuterboer in fluwelen overall, ploeterend in een klepperende tractor. Beetje rough doen met z’n blinkend chromen exhaust pipe.

Dat is zo’n beetje het beeld dat ik heb bij de Ronco delle Betulle Refosco 2008. Als een champagne gemaakt van inferieure druiven. Hoewel, champagne is praktisch altijd gemaakt van inferieure druiven. Het is inferieure wijn. Op spanning gebrachte zeik, al dan niet in luxe geschenkverpakking.

Anyway. Deze rode komt uit ruraal Italië. Friuli-Venezia-Giulia heet het daar, in het noordoosten. Een streek die wordt gevierd vanwege de witte wijnen, maar ook van zich laat horen met rood.

Dan hebben we het vooral over Franse rode druiven (cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon), maar er zijn ook lokale specialiteiten. Schioppettiono bijvoorbeeld, of refosco.

Refosco dal peduncolo rosso om precies te zijn. De druif die voor deze diep paars kleurende wijn werd gebruikt. Ruikt heerlijk. Een diepe, indringende geur van bramen, zwarte bessen en pruimen. Wat pure choco. Ook die typische landelijke lucht – overigens geen ongefilterde kaklucht, maar natuur vermengd met hooi, en vooruit, een hintje kak. Het geheel is afgelakt met een vanille-achtige vernislaag. Klinkt onnozel, maar het pakt hier wonderwel uit.

Ferme indrukken in de mond, maar zeker niet ruw of onvriendelijk. Toen ik deze wijn eerder dronk werd de tong besprongen door drogende tannines. Die zijn nu uitgeraasd. Ze zorgen met het donkere fruit en een snuf peper voor een heerlijke smaak.

En ook het afscheid is ronduit vriendelijk. De refosco heeft een heerlijk lange afdronk, waarin houttonen en groenigheid verleidelijk om elkaar heen krullen. Dit is champagne voor de keuterboer. Zeer patente wijn!

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: de Italiaan (uitverkocht)

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter