// Je leest nu...

Nieuws

Degelijke Ventoux bij Château Pesquié

Mont Ventoux

De schlemiel van het Rhônegebied, zo zou je de Ventoux AOC (voorheen: Côtes du Ventoux) oneerbiedig kunnen noemen.

Of zo had je deze wijnstreek rondom de Reus van de Provence – je weet wel: de Mont Ventoux – een tijd geleden kunnen noemen. Toen stroomde er vooral mediocre tafelwijn van de flanken. Middelmatigheid vind je er overigens nog steeds, maar in de breedte gaat de kwaliteit van de AOC de laatste jaren met stappen vooruit. 

Vorig jaar kocht ik onder meer bij de coöperatie in Bedoin al een vrachtje prima rood. Dit jaar bezocht ik een privébezit. En gelijk maar het meest toonaangevende domein van de hele AOC. Achter de kasteeldeuren van Château Pesquié worden de beste Ventouxwijnen gemaakt. Zo zegt men. De producent voorop. ‘Finest wines from Ventoux’, luidt zijn bescheiden aanbeveling. 

Het ligt er alvast prachtig bij, dit welgestelde domaine, gelegen vlakbij het dorpje Mormoiron aan de zuidkant van de Mont Ventoux.  We melden ons aan de balie van het naastgelegen proeflokaal voor een dompel in de geneugten van het château.

Die begint met twee wijnen uit de instaplijn ‘Le Paradou’ – wijnen uit de zuidelijker gelegen Côtes du Luberon AOC. De Viognier die we proeven is op z’n best fris en bloemig, maar in z’n eenvoud ook wat saai. De rode, gemaakt van 100% Grenache, schiet met vers rijp fruit op de neusgaten. Aantrekkelijk. De smaak is soepel en toegankelijk. Alsof Frans Bauer in je oor zingt.

Gauw verder dan maar. Met de Viognier 2010 uit de ‘Terrasses’ serie. Fris en bloemig zijn ook hier de kenmerkende parameters, maar de wijn heeft meer vulling en een prettige prikkeling. Nog steeds geen reden om de hemel te prijzen. Lekker verfrissend is ie wel. 

Prikkeling heeft ook de rode wijn, samengesteld uit 70% Grenache en 30% Syrah. Net voordat je doorslikt, steekt ie op: de alcoholprikkel. Oogstjaar 2009 leverde in de Zuidelijke Rhône monstelijke alcoholpercentages op (tot 15,5%). En dat in een regio die sowieso al veel alcohol produceert. Waarom?, vraag ik me af. Hadden de druiven dit jaar zoveel meer suikers dan eerdere oogstjaren? Kwam dat door een late pluk, omdat de fenolische en aromatische rijpheid nog op zich lieten wachten? Of is het toch de markt die vraagt om dit type alcoholbommen? Wie het weet mag het zeggen.

Zonsondergang wijngaardNou valt het met deze rode nog hard mee. Eerder proefde ik een aantal rode wijnen uit de Rhônedorpen Rasteau en Cairanne die als brandende fakkels mijn slokdarm afdaalde. De 14% procenten alcohol van de Terrasses rouge zijn wat dat betreft kinderspel.

Verder is het overigens een heerlijke wijn. Vol en rijp in de geur en smaak van bosvruchten en pruimen. Elegant ook. En geschakeerd en zinnenprikkelend genoeg om te blijven boeien.

Voor dubbel de prijs van de Terrasses rouge (15 euro) kun je de rode ‘Quintessence’ 2006 meenemen. Het paradepaardje van Château Pesquié. Een wijn die ongeveer de omgekeerde verhouding heeft van de Terrasses: 80% Syrah en 20 % Grenache.  Vol, zacht en gepeperd smaakt ie. Niet opdringerig, niet plomp, maar prachtig in evenwichtig. Bovendien heeft de wijn een afdronk die weigert af te nokken. Alsof dat erg is!

Een uitstekende producent dus, Château Pesquié. Hooguit vond ik de wijnen wat middle of the road. Kwaliteitswijnen, dat zeker, maar voor een groot en breed publiek. Degelijkheid boven eigenzinnigheid, karakter, extravagantie. Meer Adele dan Lady Gaga. Eerder bioscoop dan filmhuis. Boer zoekt Vrouw in een fles.

Hoewel…zó modaal nu ook weer niet.

Zoektermen:

  • chateau pesquie

Discussion

2 Responses to “Degelijke Ventoux bij Château Pesquié”

  1. Lekker weer hoor Rienk. De prikkel proef je inderdaad. Elegant ook. :)

    Posted by Tom | 24. sep, 2011, 21:33
  2. Hey Rienk, misschien is het leuk om ook een foto van de fles erbij te zetten. Dan krijgen de bezoekers wat meer een gevoel bij de wijn

    Posted by Tom | 24. sep, 2011, 21:36

Post a comment

Vinoblog Twitter