// Je leest nu...

Nieuws

Doorleefde chatus met Italiaanse trekken

Bos desolaat

Ik trok mijn schouders op toen de verkoper de fles Chatus Ardèche Reserve 2012 van Terre de Châtaignier voorhield.  Ergens in dat achterhoofd hadden belletjes moeten gaan rinkelen. De vriendelijke Fransman vertelde namelijk dat deze druif alleen in de Ardèche wordt verbouwd.

Wat dús niet zo is. Daar had ik pas nog over gelezen. Chatus is dezelfde druif als nebbiolo di dronero. Die op zijn beurt geen match heeft met de beroemde nebbiolo, maar wel op kleine schaal wordt verbouwd in dezelfde habitat: Piemont. Die nebbiolo di dronero doet het met barbera, wat heeft geleid tot de laboratoriumverwekking albarossa – een Piëmontese druif die nog steeds bescheiden is in aanplant en succes.

Toegegeven, onder het typen had ik ook meer verwacht van bovenstaande alinea. Op z’n best zijn chatus, nebbiolo di dronero en albarossa voetnoten in het druivenarchief. Geen wonder dat de belletjes verzuimden te rinkelen.

De vriendelijke verkoper was ondertussen al verder met zijn aanprijzing en verkocht mij zonder tegenspartelen een plastic handtas met twee flessen ‘strong wine from the region’. Ik al lang blij.

Bij opening laat de chatus zijn regionale trekken zien. Die zijn toch alles behalve strong. De transparant paarsrode wijn heeft een duidelijke kersengeur. Niet krachtig, maar verkwikkend en dartel. Ook andere bessenvruchten plonzen door het glas. Met een Italiaanse slag.

Zelfs een oude(r wordende jonge)man voelt zich herboren bij het drinken van deze wijn. Natuurlijk, vanwege het montere fruit en het tamelijk lichte mondgevoel. Doen hem terugdenken aan de tijd dat het leven monter, fruitig en licht was. Maar juist ook de gure trekken. De frisse zuren en fijne tannines die doorklinken in de niet loslatende nasmaak. Als een guur herfstbos. Een kreuk in de ziel.

Subtiele wijn. Doorleefd en toch fris. Lekker.

Score?

Goor – matig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Desbos Boissons, Lamastre

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter