// Je leest nu...

Nieuws

Schouderklopje voor bordeaux

Wijnstokken Biston-Brillette

Een bescheiden inkomen, wat commerciële argwaan en lak aan traditie; er is niet veel nodig om een bloedhekel te hebben aan bordeaux wijn.

‘s Werelds meest gevierde wijnregio is een paradijs voor en primeur-kwijlers, vermogende Aziaten, etiketdrinkers, poen scheppende investeerders, kelderkoningen, liefhebbers van de kleur bordeauxrood en iedere chateau zot die ik nog voor het hoofd kan stoten.

Maar niet voor mij. Ik heb te veel matige bordeaux gedronken (geregeld omgekomen meuk) om er enthousiast van te worden. Dat ligt overigens ook aan de druiven die het hoofdbestanddeel van deze wijnen vormen. Mijn liefde voor cabernet sauvignon en merlot is als die van Geert Wilders voor Marokkanen.

En toch, wat maakt wijndrinken nou zo leuk? Dat je met een vooringenomen en defensieve houding tóch verrast kunt worden.  Zelfs door een bordeaux!

Door de Cru Bourgeois Superieur ‘Moulis’ 2003 van Chateau Biston-Brillette. Uit Moulis dus. Een plaatsje dat ligt tussen Margaux en Listrac, ten westen van de Gironde (rivier) – waar cabernet sauvignon doorgaans de dominante druif is. Staat hier tegenover 1/3 deel merlot. Een gerijpte wijn met een aromatische en welgemanierde neus. Aanvankelijk dolen daarin ook wat aardse en boerse geuren rond, maar die trekken naar de achtergrond met een beetje zuurstof.

De smaak is vrij geëvolueerd. Fruit, houttonen, alcohol, tannine: alles op z’n plek, op de juiste smaaksterkte. Dat zorgt voor een tamelijk zachte, elegante en klassiek smakende wijn met een vorstelijke afdronk. Heerlijk.

Maar genoeg met de schouderklopjes. We hebben het hier immers wel over bordeaux.

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Schaapveld (les Genereux)

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter