// Je leest nu...

Nieuws

Slappe hap uit Apulië

HippoGeef een Italiaan een druif – liefst eentje die met uitsterven wordt bedreigd – en hij maakt er een bijzondere wijn van. Of op z’n minst bijzondere marketing rondom de wijn.

Neem susumaniello uit Apulië. Ontstaan als mash-up van een lokale tafeldruif (om op te eten dus) en de Noord-Italiaanse witte garganega. Cantine due Palme perst de druif tot de Salento Serre Susumaniello 2011.

Zo’n fles die ik onder de kreet ‘goh, nog nooit van gehoord!’ nieuwsgierig naar de kassa droeg.  Zonder een spoortje argwaan ook, zelfs al ga ik doorgaans met een ruime boog om dit wijnhuis heen, vanwege het brede aanbod zwoele, soepele en daarom meestal saaie wijnen.

Helaas blijkt de susumaniello geen spannende exoot in het gamma. Deze rode is al net zo zalvend zacht en strelend rijp als doorgaans de negraomaro’s, primitivo’s en malvasia nera’s van deze producent uit de overhitte zuidpunt van Italië.

In de poging een succesnummer van deze wijn te maken, speelt het karakter van deze druif – het is nog even de vraag of ie überhaupt karakter heeft – dan ook geen enkele rol. De wijn is zo nadrukkelijk met getoast hout behandeld, dat er met gemak dertig andere druiven in hadden kunnen worden verwerkt, met hetzelfde lellebellerige effect.

U heeft het gemerkt: er speelt wat argwaan op.

Vanille, toast, plakkerig rijpe pruim, zoethout, salmiak en nootmuskaat. Het zijn de voornaamste kenmerken van deze make-up dragende mooiweer-prater. En die make-up wil wel bijven zitten, in Apulië regent het immers nauwelijks.

Maar wat als we de susumaniello, onder het kletteren van een Hollandse hoosbui, strippen van alle tierelantijnen? Wat blijft er dan over? Inwisselbaar gestoofd fruit. Een dun mondgevoel. Nauwelijks zuren. Geen substantie. Slappe hap.

Ik geloof geen snars van deze wijn. Een autochtone armoedzaaier is het.

Score?

Goor – matig sapje – doe nog maar een glasben ff naar de wijnhandelalleen stilte is gepast

Te koop bij: Schaapveld (les Genereux)

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter