// Je leest nu...

Nieuws

Vacqueyras: lovin’ it!


Kerst 2009. Lam uit de oven. De  ‘Vallon des Sources’ 2006 van Vignerons de Caractère uit Vacqueyras klettert in de glazen. We eten. We drinken. We lachen.

Maar bepaald niet om deze cru uit de Zuidelijke Rhône. De wijn komt namelijk behoorlijk gesloten over. Dat terwijl ik de wijnverkoper (niet onderstaande) nog wel nadrukkelijk had gevraagd om een wijn die nú (lees: 2009) op dronk zou zijn.

Dus keer ik terug naar mijn stelling: wie wat bewaart, kan de proef nog eens op de som nemen.

En wat een wereld van verschil met toen. De blend van grenache, syrah en mourvèdre is nu – bijna twee jaar later – prachtig op dronk. Vooral het aroma overtuigt. Een warme fruitige neus. Kersen geblend met pruimen en bramen, wat bloemigheid, een behoorlijke scheut zwarte peper, drop, vleug vanille en als je diep inhaleert: het zoetje van een mooie likeur. Super aantrekkelijk!

In de mond is deze cru niet de dikzak waarvoor ik ’em aanvankelijk had gehouden. De smaakinzet is weliswaar niet te negeren, maar het mondgevoel blijft tamelijk rank en fris. Een tikje boers doet ie aan. In ieder geval minder posh dan de wijnen van buurgemeente Gigondas. De peperigheid van hoofdbestanddeel grenache werkt hier als een nitro boost. Het geeft het fruit een flinke opdoffer. Fruit dat in de mond overigens minder prominent is. De tannines zetten zich behoorlijk vast op het tandvlees. Dat merk je vooral naast de eettafel. De afdronk is lang en zacht met subtiele houttonen en een klein beetje groenigheid. Lovin’ it!

Goor – matig sapje – doe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: Nobel Wijnkoperij

Discussion

No comments yet.

Post a comment

Vinoblog Twitter