De wereldwijde wijnproductie is dit jaar het laagst sinds 1961, zo claimt de internationale brancheorganisatie OIV. Door droogte en hitte valt de druivenoogst tegen.
De International Organisation of Vine and Wine (Frans: Organisation Internationale de la vigne et du vin; OIV) is een organisatie die zich bezighoudt met technische en wetenschappelijke aspecten van de wijnbouw en de wijnbereiding. Deze internationale organisatie kondigde vandaag aan dat de wijnproductie wereldwijd zeven procent lager uitvalt dan in 2022. Alleen in 1961 was de productie nog lager, wijnboeren produceerden toen wereldwijd 220 miljoen hectoliter. De reden is dat er tegenvallende oogsten zijn op het zuidelijk halfrond, maar ook in sommige Europese landen. Dit is het gevolg van slechte weersomstandigheden.
In Europa kunnen we minder wijn uit Duitsland, Spanje en Italiƫ verwachten door droogte en overstromingen. Uit Frankrijk en Portugal komt juist weer meer. Op het zuidelijk halfrond heeft men een halfjaar geleden al geoogst. Daar rapporteerden Australiƫ, Argentiniƫ, Brazilie, Chili en Zuid-Afrika productiedalingen van 10 tot 30 procent.
We hoeven ons gelukkig geen zorgen te maken. We drinken wereldwijd namelijk steeds minder wijn, maar kiezen wel voor betere kwaliteit. Dat zou ook de reden zijn dat er eind augustus in Frankrijk een wijnoverschot was; dat was wijn van slechte kwaliteit.
Op basis van informatie uit 29 landen, samen goed voor 94% van de wereldwijde productie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Ter info: een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen… Proost!
UPDATE december 2024: Volgens een nieuwe raming van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) komt de opbrengst van wijngaarden dit jaar nog lager uit. Het zou nu gaan om 227 miljoen tot 235 miljoen hectoliter.