In een tweeduizend jaar oud Romeins graf, dat al die tijd onaangeroerd is gebleven, is de oudste wijn ontdekt die ooit in zijn oorspronkelijke vloeibare vorm gevonden werd.
Het graf is gevonden tijdens werkzaamheden aan een woning in het zuidelijke Spaanse stadje Carmona. Dit gebeurde reeds in 2019, toen bleek dat er een verzonken graftombe in de tuin lag. “Het gaat om een tombe die werd uitgegraven uit de rotsen, waardoor die 2.000 jaar kon blijven staan”, zegt José Rafael Ruiz Arrebola, scheikundige aan de universiteit van Cordoba. “De eigenaren van het huis hebben meteen de archeologische dienst van de stad gebeld.” Die realiseerden zich al snel dat het om een bijzondere vondst ging. “Het graf was erg ongewoon omdat het niet overvallen of geplunderd was.”
Volgens de Journal of Archaeological Science vonden de onderzoekers al eerder een oud Romeins parfum in de tombe, maar nu blijkt uit onderzoek dat er een nog waardevollere ontdekking werd gedaan. In die tombe werd namelijk ook een urn aangetroffen die een bijzonder waardevol goedje bleek te bevatten: vijf liter van de oudste wijn die ooit in de oorspronkelijke vloeibare vorm gevonden werd. Het gaat om witte wijn, die inmiddels roodbruin is door de chemische reacties die in de urn hebben plaatsgevonden. Tweeduizend jaar op fles gaat je immers niet in de koude kleren zitten. De wijn kan mogelijk wel erg vol van smaak zijn, omdat de urn ook de gecremeerde botten van een Romein zou bevatten. Er zat zelfs een gouden ring in.
Maar wat voor wijn is het?
Het zou om een sherry-achtige wijn gaan, aldus de onderzoekers. Om dat te achterhalen ging men op zoek naar zogenaamde biomarkers; chemische verbindingen die je ondubbelzinnig vertellen wat een bepaalde stof is. „In dit geval zochten we uitsluitend naar polyfenolen uit wijn, en we vonden er zeven. We vergeleken die met die van wijnen uit dit een deel van Andalusië.” En wat bleek? Ze kwamen overeen. „Dat bevestigde dat het wijn was. Het volgende wat we moesten doen, was vaststellen of het een witte wijn of een rode wijn was.” Het gebrek aan syringinezuur, dat wordt gevormd wanneer het belangrijkste pigment in rode wijn wordt afgebroken, maakte duidelijk dat het om witte wijn ging. „De wijn bleek erg te lijken op wijnen van hier in Andalusië: Montilla-Moriles, sherrywijnen uit Jerez en manzanilla uit Sanlúcar”.
Voorheen was de oudste wijn er eentje die in 1867 opgegraven werd uit een Romeins graf bij de Duitse stad Speyer, deze werd destijds gedateerd op 325 na Christus.
Oh ja, lekker! Wijn met een vleugje crematie en een hint van goud. Heerlijk bij de barbecue, zeker weten!
Eindelijk, de perfecte wijn voor als je twee millennia hebt gewacht op dat glas. Het schijnt dat de botten ook een unieke nasmaak geven.