Afgelopen maanden hebben 800 flessen wijn ter waarde van 75.000 euro liggen rijpen op de bodem van de Oosterschelde, bij Neeltje Jans.
De champagne/wijn heeft zo bijna een jaar lang de tijd gekregen om te rijpen. De bodem van de Oosterschelde is om diverse redenen een goede locatie: er is een constante temperatuur, er is geen licht en er is geen zuurstof. Dat was dan ook de reden dat André Vink van wijndomein En Passant in Driewegen samen met de Limburgse Stan Beurskens van wijndomein St. Martinus deze manier van wijn rijpen hebben toegepast. Ze zijn de eersten die dit doen in Noordwest Europa. Vink zou volgens Omroep Zeeland een aantal jaar geleden op dit plan gekomen zijn tijdens een vakantie naar Biarritz. Daar zit een wijnmaker die dezelfde methode gebruikt.
Gisteren zijn de laatste kratten met ‘Brut de Mer’ naar boven getakeld, maar Vink en Beurskens hebben ook gelijk weer een nieuwe lading op de bodem gelegd. Ditmaal een nog grotere investering dan afgelopen jaar. Dit jaar zijn er 800 flessen uit gekomen, maar er zijn bijna 2.000 nieuwe flessen het water ingegaan. Deze flessen krijgen zo’n anderhalf jaar de tijd om te rijpen.
Aanstaande zaterdag krijgt de mousserende wijn zijn debuut, bij Neeltje Jans wordt de fles dan officieel gepresenteerd en kunnen mensen komen proeven.
Hieronder een filmpje van de ’te water lating’ in 2023: