// Je leest nu...

Nieuws

Wonderlijk lekkere oranje wijn

Oranje wijn
Het is geen geheim. Oranjeverenigingen in den lande staan op Koningsdag te soppen in de oranjebitter. Het strompelen neemt al tijdens de aubade ‘s ochtends een aanvang.

Leve de Koning, hoezéé, hoezéé!

Nee, dan liever oranje wijn. Die kun je alle seizoenen drinken en is bovendien veel gezonder voor je dan het koningshuis.

Oranje wijn? Jawel, een fenomeen in de vinotheek. Wijn gemaakt van (veelal) witte druiven door inweking van de schillen, steeltjes en pitjes (bij ‘normale’ witte wijn worden deze vrijwel gelijk van het sap gescheiden). Die geven de wijn een kleur die eerder neigt naar bruin, dan naar wit. De schillen, steeltjes en pitjes zorgen voor een meer gestructureerde wijn – soms zelfs met een ongewone tanninebite. Dit type wijn wordt vaak op hout gerijpt, soms ook in klassieke amfora’s.

En het zijn natuurwijnen. Natuurlijk.

Ook de Vin de France 2011 van Léon Barral. Een blend uit de Franse Faugères van hoofdzakelijk terret (blanc en gris) met wat roussanne en viognier. Druiven van 90 jaar oude stokken. Gebruik van wilde gisten. Spontane malolactische vergisting. Verblijf van 12 maanden in gebruikte barriques. Minder dan 10 milligram sulfiet per liter. Ongeklaard. Ongefilterd. Zo even wat specs.

De leverancier deed er voor de zekerheid een kleurwaarschuwing bij. Dat ie er anders uitziet dan normale witte wijn. Waarmee ze bedoelden: ziet eruit als een mislukte witte wijn. Koperbruin, in plaats van helder goudgeel. Als een wijn die 25 jaar geleden had moeten worden gedronken.

En dat is gelijk de verrassing. Deze wijn ziet er weliswaar uit als een slachtoffer van te lang te veel zuurstof, hij ruikt helemaal niet versleten. Fijne geuren van appel en gedroogd fruit heeft ie. Vijg en abrikoos. Caramel. Wax. Zelfs wat porcini. Bijzonder delicaat.

De smaak is zelfs nog uitgekiender. Zacht. Amandel. Sinaasappel(schil). Abrikozen marmelade. Genoeg fris. Ook een wat metalige feel. Geen uitgesproken smaken, maar smaakvol van binnenuit. Gedroogde abrikozen na. Onderhuids kruipt ie. Subtiel en indringend.

Dit is geen wijn waar je blits mee maakt op een feestje. Veel te rumoerig voor een wijn als deze. Het is ook geen wijn voor oogkleppendragers. Maar wie zich in de handen wrijft bij het ongewone, heeft aan deze Vin de France zo maar een wonderlijk lekkere traktatie.

Score?

Goormatig sapjedoe nog maar een glas – ben ff naar de wijnhandel – alleen stilte is gepast

Te koop bij: De Gouden Ton (Amsterdam)

Discussion

2 Responses to “Wonderlijk lekkere oranje wijn”

 1. Hoi Rienk, fantastisch dat je nog steeds (zo leuk) over wijn schrijft!
  Ben ook maar weer een beetje begonnen na een tijdje afwezig te zijn geweest…….

  Gr Remy.

  http://www.wijntolk.nl

  Posted by Remy | 12. mei, 2015, 20:53
 2. Dank je Remy! Leuk dat je het weer hebt opgepakt! Mss weer eens upteamen?

  Posted by rienk | 15. mei, 2015, 22:53

Post a comment

Vinoblog Twitter