Is er echt een goede reden voor het gebruiken van een karaf?
Ja! Er zijn veel wijn ‘gewoontes’ die we volgen, maar geen enkele heeft zoveel mystiek en brengt zoveel discussie als karafferen. Het is misschien een eenvoudige handeling, maar het schenken van wijn, van fles naar karaf, maakt echt een verschil in je drinkervaring.
Wat is karafferen?
Even voor de duidelijkheid, maar bij karafferen schenk je de wijn over in een karaf. Dit zorgt ervoor dat de wijn kan ‘ademen’. Deze beluchting kan transformerend zijn, vooral voor jonge, krachtige wijnen met strakke tanninestructuren.
Voor wijnen met een robuuste tanninestructuur stelt het karafferen deze wijnen in staat om te verzachten. De blootstelling aan lucht verzacht de samentrekking, wat zorgt voor een meer harmonieuze integratie. Een ooit ruwe wijn kan nu uitnodigend zijn en een meer gebalanceerde proefervaring bieden.
Het van tevoren ontkurken of openschroeven van een wijnfles en deze zo enige tijd laten staan heeft overigens maar heel beperkt effect, aangezien de oppervlakte van de wijn die blootgesteld wordt aan zuurstof bij deze methode minimaal is. Als het doel is om de wijn te laten ademen, dan kan dus het beste een karaf gebruikt worden.
Bij karafferen denken veel mensen in eerste instantie aan rode wijnen, maar ook sommige witte wijnen kunnen er beter en rijker van smaak van worden. Denk hierbij vooral aan complexe witte wijnen zoals bijvoorbeeld sommige Bourgognes en Rieslings.
Het karafferen is dus een extra stap die nodig kan zijn om verborgen aroma’s te ontsluiten. Het is niet alleen voor de show.
Wat is decanteren?
Decanteren doe je met oudere, gerijpte wijnen en vintage ports die in de loop der tijd depot (bezinksel in de fles, of sediment) hebben opgebouwd. Ook in dit geval wordt de wijn overgeschonken in een karaf, maar het doel is nu om de wijn te scheiden van het depot.
Decanteren stelt je in staat om de wijn van het sediment te scheiden, zodat zelfs je laatste glas een genot is om te drinken.
De karaf hater
Sommigen mensen vinden dat je de wijn voor zichzelf moet laten spreken in zijn oorspronkelijke vat/fles. Ze betogen dat sommige delicate of gerijpte wijnen, met hun fragiele aroma’s en complexiteiten, zo moeten blijven. Het openen van de fles en deze direct in het glas schenken zou een meer waarheidsgetrouwe weerspiegeling van de wijn bieden.
Conclusie
Wel of niet decanteren/karafferen is vooral een persoonlijke keuze. Mocht je zelf nou ook eens willen experimenteren, zorg er dan voor dat de karaf die je gebruikt in elk geval goed schoon en geurloos is. Heb je geen karaf en wil je toch je wijn graag karafferen of extra beluchten, dan is eventueel een schone, geurloze kan of maatbeker ook nog een oplossing. Daarnaast zijn er in diverse wijn-/kookwinkels en online speciale schenktuiten te koop, die je wijn tijdens het inschenken voorzien van een flinke slok lucht. Op iets kleinere schaal kun je het effect van zuurstof op een wijn ook uittesten door de wijn in een ruim glas te schenken en de wijn uitgebreid rond te walsen in het glas.